Σε αντίθεση με τις τρέχουσες συμβουλές, μια εγκυμοσύνη λίγους μήνες μετά από μια άμβλωση ή μια αποβολή δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τη μαμά και το μωρό, υποστηρίζουν ερευνητές που εξέτασαν πρόσφατα δεδομένα από την πραγματική ζωή.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά ένα κενό τουλάχιστον έξι μηνών, ώστε να υπάρχει χρόνος για την ανάρρωση της γυναίκας. Αλλά μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PLoS Medicine και εξετάζει δεδομένα από 72.000 συλλήψεις, δείχνει ότι τα ζευγάρια μπορεί να προσπαθήσουν με ασφάλεια νωρίτερα για ένα μωρό.

Η οργάνωση Tommy’s για την υποστήριξη γυναικών που έχασαν το έμβρυό τους λέει ότι οι γυναίκες που νιώθουν έτοιμες να δοκιμάσουν ξανά αμέσως μετά από μια αποβολή θα πρέπει να το κάνουν εάν δεν υπάρχει ιατρικός λόγος.

Ο ΠΟΥ λέει ότι περισσότερη έρευνα για τη χρονική απόσταση για μια νέα εγκυμοσύνη βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και θα ενημερώσει για τυχόν μελλοντικές αλλαγές στις κατευθυντήριες οδηγίες.

Η έρευνα από τη Νορβηγία, που διήρκεσε οκτώ χρόνια -από το 2008 έως το 2016- δεν βρήκε σημαντικές διαφορές στα αποτελέσματα όταν μια νέα εγκυμοσύνη συνέβη νωρίτερα από έξι μήνες.

Αυτό είναι ένα διαφορετικό εύρημα από παλαιότερες μελέτες στη Λατινική Αμερική που – μαζί με άλλες μελέτες – έγιναν η βάση για τις συστάσεις του ΠΟΥ.

Οι συντάκτες της τελευταίας νορβηγικής μελέτης λένε ότι οι οδηγίες αυτές χρειάζονται αναθεώρηση, ώστε τα ζευγάρια να μπορούν να πάρουν μια τεκμηριωμένη απόφαση για το πότε θα προσπαθήσουν εκ νέου για να αποκτήσουν μωρό.

Το να ζητάμε από τους γονείς να περιμένουν έξι μήνες μετά από μια αποβολή ή μια άμβλωση μπορεί να είναι απαράδεκτα πολύ μεγάλο διάστημα για κάποιους, ειδικά όταν τα αναδυόμενα ιατρικά στοιχεία δεν φαίνεται να το υποστηρίζουν, λένε οι ερευνητές, οι οποίοι ζητούν περισσότερες μελέτες επί του θέματος.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η καλή υγεία αυξάνει τις πιθανότητες σύλληψης. Επίσης, εάν είχατε μία αποβολή, συνήθως υπάρχει πολύ καλή πιθανότητα η επόμενη εγκυμοσύνη σας να είναι επιτυχής – οι επαναλαμβανόμενες αποβολές είναι σπάνιες.

Η οργάνωση Tommy’s λέει ότι εάν είχατε αποβολή στο παρελθόν, μπορεί να είναι χρήσιμο να ρωτήσετε το γιατρό σας εάν υπάρχουν ιατρικοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να περιμένετε για λίγο προτού προσπαθήσετε να μείνετε έγκυος ξανά.

Αλλά η ψυχολογία είναι επίσης ένα ζήτημα. Μερικά ζευγάρια αισθάνονται ότι χρειάζονται λίγο χρόνο για να προετοιμαστούν συναισθηματικά και σωματικά για μια νέα εγκυμοσύνη.