Το να έχουμε έναν ξεκάθαρο σκοπό στη ζωή θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Αυτό είναι το συμπέρασμα ερευνητών που πέρασαν οκτώ χρόνια παρακολουθώντας περίπου 13.000 Αμερικανούς άνω των 50 ετών.

Όσοι θεωρούσαν ότι η ζωή τους είχε κάποιον σκοπό, διαπιστώθηκε ότι είχαν περίπου 15% κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, σύμφωνα με τη νέα έρευνα. Αυτό το ποσοστό εκτινάχθηκε σε σχεδόν 37% περισσότερες πιθανότητες θανάτου μεταξύ των συμμετεχόντων που δεν ένιωθαν ότι η ζωή τους είχε συγκεκριμένο σκοπό.

«Το να έχεις σκοπό στη ζωή σημαίνει οι άνθρωποι να αντιλαμβάνονται ότι η ζωή τους έχει μια κατεύθυνση και στόχους», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Koichiro Shiba, επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

Η μεγαλύτερη αίσθηση σκοπού συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου μεταξύ των ανθρώπων όλων των φυλών και εθνικοτήτων, σημείωσε. Η σύνδεση παρατηρήθηκε επίσης τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, αν και το προστατευτικό όφελος ήταν κάπως ασθενέστερο στους άνδρες, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Για τη μελέτη, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν μεταξύ 2006 και 2008 να υποδείξουν πόσο θεωρούσαν ότι η ζωή τους είχε σκοπό, με βάση ένα τυπικό ερωτηματολόγιο. Στη συνέχεια ταξινομήθηκαν ως με «χαμηλή», «μέτρια-χαμηλή», «μέτρια-υψηλή» ή «υψηλή» αίσθηση σκοπού. Οι θάνατοι παρακολουθούνταν για τα επόμενα οκτώ χρόνια.

Καθώς το επίπεδο σκοπού αυξάνονταν, ο κίνδυνος θανάτου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μειώθηκε – από εγκεφαλικό επεισόδιο, καρκίνο, διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση ή/και πνευμονική νόσο.

Οι ερευνητές παρατήρησαν, ωστόσο, ότι αρκετοί παράγοντες επηρέαζαν τον βαθμό που ένα άτομο ανέφερε ότι είχε ισχυρό σκοπό στη ζωή: Η ύπαρξη περισσότερων χρημάτων, η καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία και η μικρότερη ηλικία κατά την έναρξη της έρευνας συνδέθηκαν με την αναφορά μεγαλύτερου σκοπού στην αρχή.

Όλα αυτά είναι λογικά, σύμφωνα με τον James Maddux, ανώτερο μελετητή στο Κέντρο για την Προώθηση της Ευημερίας στο Πανεπιστήμιο George Mason που εξέτασε τα ευρήματα: «Οι άνθρωποι που έχουν ξεκάθαρους στόχους και σχέδια κοιτάζουν προς το μέλλον με κάποια προσδοκία – αυτό δίνει στους ανθρώπους έναν λόγο να φροντίζουν τη σωματική και ψυχική τους υγεία, ώστε να μπορούν τελικά να απολαμβάνουν τους καρπούς των κόπων τους», ανέφερε.

Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Preventive Medicine.