Η μεσογειακή θεωρείται από τις πλέον υγιεινές διατροφές σε όλο τον κόσμο και έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της καλής μας υγείας. Τώρα, μια νέα έρευνα δείχνει ότι μπορεί επίσης να βελτιώσει και τη γονιμότητα.

Η μεσογειακή διατροφή στηρίζεται στην κατανάλωση τροφών όπως δημητριακά ολικής άλεσης, ψάρια, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, λαχανικά και ξηρούς καρπούς, ενώ περιορίζει τα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, μειώνει τη θνησιμότητα και προσφέρει διάφορα άλλα οφέλη για την υγεία.

Τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας από το Πανεπιστήμιο Monash, το Πανεπιστήμιο Sunshine Coast και στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, δείχνουν επίσης ότι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της μεσογειακής διατροφής αυξάνουν τις πιθανότητες σύλληψης ενισχύοντας τη γονιμότητα σε άνδρες και γυναίκες.

«Η τήρηση ενός αντιφλεγμονώδους διατροφικού μοτίβου σχετίζεται γενικά με βελτιωμένα αποτελέσματα γονιμότητας για τις γυναίκες (σταθερότητα περιόδου εμμήνου ρύσεως, αποτελέσματα που σχετίζονται με την ενδομητρίωση, ποιότητα εμβρύου και μείωση πιθανοτήτων θνησιγένειας) και τους άνδρες (ποιότητα σπέρματος), τα οποία πιστεύεται ότι συμβαίνουν χάρη σε αντιφλεγμονώδεις δράσεις», αναφέρει η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο MDPI.

Η Δρ Evangeline Mantzioris, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, δήλωσε: «Θέλαμε να δούμε πώς μια διατροφή που μειώνει τις φλεγμονές –όπως η μεσογειακή διατροφή– μπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα γονιμότητας. Ενθαρρυντικά, βρήκαμε σταθερές ενδείξεις ότι ακολουθώντας μια αντιφλεγμονώδη διατροφή –που περιλαμβάνει πολλά πολυακόρεστα ή “υγιεινά” λίπη, φλαβονοειδή (που βρίσκονται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά) και περιορισμένη ποσότητα κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος– μπορούμε να αναμένουμε βελτίωση της γονιμότητας».

Οι τυπικές διατροφές του δυτικού κόσμου περιλαμβάνουν πολλά κορεσμένα λίπη, επεξεργασμένους υδατάνθρακες και ζωικές πρωτεΐνες, σημείωσε η ερευνήτρια ενώ στερούνται φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων: όλα τα παραπάνω συνδέονται με υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό. Όσοι άνθρωποι επιθυμούν να γίνουν γονείς λοιπόν, θα πρέπει να έχουν στον νου τους ότι μια πιο υγιεινή διατροφή θα αυξήσει τις πιθανότητες να επιτύχουν τον στόχο τους.