Έξι λεπτά άσκησης υψηλής έντασης μπορεί να παρατείνουν την υγεία του εγκεφάλου, καθυστερώντας την έναρξη της νόσου του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον, σύμφωνα με μια νέα, μικρή μελέτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σύντομη αλλά έντονη ποδηλασία αύξησε την παραγωγή μιας πρωτεΐνης που προέρχεται από τον εγκέφαλο, της BDNF, η οποία είναι απαραίτητη για τον σχηματισμό του εγκεφάλου, τη μάθηση και τη μνήμη. Θεωρείται ότι η BDNF μπορεί να προστατεύει τον εγκέφαλο από την πνευματική φθορά που σχετίζεται με την ηλικία.

«Η BDNF έχει δείξει μεγάλες υποσχέσεις σε έρευνες σε ζώα, αλλά οι φαρμακευτικές παρεμβάσεις έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής να αξιοποιήσουν με ασφάλεια την προστατευτική δύναμή της στους ανθρώπους», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Travis Gibbons, από το Πανεπιστήμιο του Otago στη Νέα Ζηλανδία.

«Είδαμε λοιπόν την ανάγκη να διερευνήσουμε μη φαρμακευτικές προσεγγίσεις που μπορούν να διατηρήσουν την ικανότητα του εγκεφάλου να παράγει BDFN και να την αυξήσουν φυσικά ώστε να παραμείνουν υγιείς κατά τη γήρανση», είπε ο Δρ Gibbons για την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Physiology.

Η BDNF προάγει την ικανότητα του εγκεφάλου να σχηματίζει νέες συνδέσεις και επίσης βοηθά τους νευρώνες να επιβιώσουν. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η αύξηση της BDNF ενισχύει τη γνωστική απόδοση σε τομείς όπως η σκέψη, ο συλλογισμός ή η μνήμη.

Για αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές ήθελαν να εξετάσουν την επίδραση της διαλειμματικής νηστείας και της άσκησης στην παραγωγή BDNF στους ανθρώπους.

Οι ερευνητές συνέκριναν τη διαλειμματική νηστεία, την ποδηλασία χαμηλής έντασης για 90 λεπτά, την ποδηλασία υψηλής έντασης για έξι λεπτά και έναν συνδυασμό νηστείας και άσκησης. Η σύντομη αλλά έντονη άσκηση ήταν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την αύξηση της BDNF, σύμφωνα με τους ερευνητές, αυξάνοντάς τη τέσσερις έως πέντε φορές.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι λόγω της άσκησης, ο εγκέφαλος αλλάζει την προτιμώμενη πηγή ενέργειας, που ενδεχομένως να οδηγεί στην παραγωγή περισσότερης BDNF στο αίμα. Η αύξηση θα μπορούσε επίσης να οφείλεται στον αυξημένο αριθμό αιμοπεταλίων, τα οποία αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες BDNF.

Όπως και να έχει, απαιτείται περισσότερη έρευνα για την πλήρη κατανόηση και εκμετάλλευση των ευρημάτων, σύμφωνα με τους ερευνητές.