Η πιο πρόσφατη υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού, η XBB.1.5 ή Κράκεν, είναι τόσο μεταδοτική που όλοι κινδυνεύουν να κολλήσουν, ακόμα κι αν έχουν μολυνθεί προηγουμένως ή είναι πλήρως εμβολιασμένοι, δήλωσε μια ειδικός στον τομέα της Υγείας.

«Είναι τρελά μολυσματική», είπε η Δρ Paula Cannon, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια: «Όλα τα πράγματα που μας προστάτευαν τα τελευταία δύο χρόνια, δεν νομίζω ότι θα μας προστατέψουν από αυτή τη νέα υποπαραλλαγή», συμπλήρωσε.

Η XBB.1.5 εξαπλώνεται γρήγορα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής: Αντιπροσώπευε το 27,6% των κρουσμάτων στη χώρα την περασμένη εβδομάδα, από περίπου 1% των κρουσμάτων τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στα βορειοανατολικά – τώρα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 70% των κρουσμάτων σε αυτήν την περιοχή των ΗΠΑ.

Εξαπλώνεται επίσης σε όλο τον κόσμο – ήδη έχουν καταγραφεί και τα πρώτα του κρούσματα στην Ελλάδα. Η Δρ Maria Van Kerkhove, PhD., τεχνική επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είπε ότι η XBB.1.5 είναι «η πιο μεταδοτική υποπαραλλαγή του κορωνοϊού που έχει ανιχνευθεί έως τώρα».

Ο Δρ Ashish Jha, συντονιστής αντίδρασης του Λευκού Οίκου για την Covid-19, έγραψε στο Twitter πριν από λίγες ημέρες ότι η εξάπλωση της XBB.1.5 είναι «εκπληκτική», αλλά προειδοποίησε ότι δεν είναι σαφές εάν τα συμπτώματα της λοίμωξης θα είναι πιο σοβαρά από ό,τι με τις προηγούμενες παραλλαγές.

«Το αν θα έχουμε ένα κύμα της XBB.1.5 -και αν ναι, πόσο μεγάλο- θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, όπως η ανοσία του πληθυσμού, οι πρακτικές των ανθρώπων κλπ», έγραψε στο Twitter.

Ο ειδικός προέτρεψε τους ανθρώπους να ενημερώνονται για τις ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων τους, να φορούν μια άνετη μάσκα και να αποφεύγουν τους πολυσύχναστους εσωτερικούς χώρους. Σημείωσε επίσεις ότι τα άτομα που δεν έχουν μολυνθεί πρόσφατα ή δεν έχουν κάνει τις δύο αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου πιθανότατα έχουν μικρή προστασία έναντι της λοίμωξης.

Τα συμπτώματα για την παραλλαγή XBB.1.5 φαίνεται να είναι ίδια με άλλες παραλλαγές του κορωνοϊού. Ωστόσο, είναι λιγότερο συνηθισμένο για άτομα που έχουν μολυνθεί από τη XBB.1.5 να αναφέρουν ότι έχουν χάσει την αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης.