Η χρήση ειδικών συσκευών υπεριώδους φωτός για το στέγνωμα του βερνικιού των νυχιών θα μπορούσε να συμβάλει στον κίνδυνο καρκίνου, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο (UCSD).

Οι καμπίνες υπεριώδους φωτός για μαύρισμα είναι γνωστό ότι εγκυμονεί παρόμοιους κινδύνους, κάτι που έχει υπογραμμιστεί από διάφορες έρευνες. Με αυτό ως αφορμή, οι επιστήμονες του UCSD αποφάσισαν να εξετάσουν και τα στεγνωτήρια νυχιών που κάνουν χρήση υπεριώδους φωτός, τα οποία ωστόσο χρησιμοποιούν διαφορετικό φάσμα υπεριώδους φωτός.

«Τα πειραματικά μας αποτελέσματα και τα προηγούμενα στοιχεία υποδηλώνουν έντονα ότι η ακτινοβολία που εκπέμπεται από τα στεγνωτήρια βερνικιών νυχιών με υπεριώδες φως μπορεί να προκαλέσει καρκίνους στα χέρια και ότι τα στεγνωτήρια βερνικιού νυχιών με υπεριώδη ακτινοβολία, παρόμοια με τα σολάριουμ, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο πρώιμης εμφάνισης καρκίνου του δέρματος»,  έγραψαν οι ερευνητές σε μια μελέτη για τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications.

Οι ερευνητές ζήτησαν περισσότερη έρευνα προτού να πουν με βεβαιότητα ότι η χρήση στεγνωτηρίων με υπεριώδες φως προκαλεί μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.

«Είναι πιθανό ότι τέτοιες έρευνες θα χρειαστούν τουλάχιστον μια δεκαετία προτού να ολοκληρωθούν και να ενημερωθεί το ευρύ κοινό για τα αποτελέσματά τους», έγραψαν.

Μια συνεδρία 20 λεπτών με στεγνωτήρα υπεριώδους ακτινοβολίας οδήγησε σε θάνατο έως και 30% των κυττάρων σε ένα τρυβλίο Πέτρι, όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές. Τρεις συνεδρίες ανεβάζουν το ποσοστό έως και 70%: «Μεταξύ των εναπομεινάντων κυττάρων, οι ερευνητές είδαν στοιχεία μιτοχονδριακής βλάβης και βλάβης στο DNA, εκτός από μεταλλάξεις που έχουν παρατηρηθεί σε ασθενείς με καρκίνο του δέρματος».

Οι λάμπες υπεριώδους φωτός χρησιμοποιούνται συνήθως για να στεγνώσει το βερνίκι νυχιών σε μορφή τζελ (το λεγόμενο και «μόνιμο» μανικιούρ) σε σαλόνια ομορφιάς σε όλο τον κόσμο. Τα τζελ διαρκούν περισσότερο και με τα στεγνωτήρια υπέρυθρης ακτινοβολίας, το βερνίκι σκληραίνει και διατηρεί τη λάμψη του για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, χωρίς να φθείρεται τόσο εύκολα όσο το συνηθισμένο.