Οι ηλικιωμένοι που είναι κοινωνικά απομονωμένοι αντιμετωπίζουν 27% υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Για εννέα χρόνια, οι ερευνητές μελέτησαν 5.000 ηλικιωμένους Αμερικανούς ηλικίας 65 ετών και άνω. Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετοχόντων ήταν 76 ετών και κανείς τους δεν διέμενε σε ίδρυμα υγειονομικής περίθαλψης. Περίπου το 23% εξ αυτών ταίριαζε με τον ορισμό του προφίλ «κοινωνικά απομονωμένος» που έδωσαν οι ερευνητές, δηλαδή είχαν λίγες κοινωνικές σχέσεις και στον περίγυρό τους υπήρχαν μόνο λίγα άτομα με τα οποία αλληλεπιδρούν τακτικά.

Κατά την περίοδο της έρευνας, περίπου το 21% των συμμετεχόντων εμφάνισε άνοια κάποια στιγμή. Όπως έδειξαν τα στοιχεία, το ποσοστό ήταν υψηλότερο για τα άτομα που ήταν κοινωνικά απομονωμένα, φτάνοντας περίπου το 26%.

Μεταξύ εκείνων που δεν ήταν κοινωνικά απομονωμένοι, λιγότερο από το 20% εμφάνισε άνοια. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Journal of the American Geriatrics Society.

Για να προσδιορίσει το επίπεδο κοινωνικής απομόνωσης ενός ατόμου, η έρευνα εξέτασε διάφορους παράγοντες, όπως το αν κάποιος συμμετέχοντας ζούσε μόνος του, αν είχε συζητήσει «σημαντικά θεμάτα» με δύο ή περισσότερα άτομα τον περασμένο χρόνο, αν πήγαινε σε θρησκευτικές λειτουργίες τακτικά ή αν συμμετείχε σε κάποιοι είδους κοινωνικές εκδηλώσεις.

Η κοινωνική απομόνωση συμβάλλει στον κίνδυνο άνοιας, καθώς και καρδιακών παθήσεων και κατάθλιψης, σύμφωνα με το CDC, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Σχεδόν 6 εκατομμύρια κάτοικοι της χώρας πάσχουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, την πιο κοινή μορφή άνοιας.

Για τους ασθενείς με άνοια, η κοινωνική διάδραση με άλλους ανθρώπους μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους και να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου, για την οποία προς το παρόν δεν υπάρχει εγγυημένη θεραπεία.

Τα κινητά τηλέφωνα και άλλα τεχνολογικά μέσα που προσφέρουν δυνατότητες επικοινωνίας με άλλους ανθρώπους, όπως οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τα τάμπλετ,  μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της κοινωνικής απομόνωσης μεταξύ των ηλικιωμένων, αναφέρει το CDC.