Η επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας του Καναδά αποποινικοποιεί δοκιμαστικά τις μικρές ποσότητες σκληρών ναρκωτικών όπως η κοκαΐνη και η ηρωίνη, για πρώτη φορά στη χώρα.

Από σήμερα, οι ενήλικες μπορούν να κατέχουν έως και 2,5 γραμμάρια αυτών των ναρκωτικών, όπως και μεθαμφεταμίνη, φαιντανύλη και μορφίνη.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Καναδά αποδέχθηκε το αίτημα της επαρχίας για μια δοκιμαστική περίοδο 3 ετών. Η περιοχή θα ακολουθήσει παρόμοια πολιτική με την κοντινή πολιτεία του Όρεγκον των ΗΠΑ, η οποία αποποινικοποίησε τα σκληρά ναρκωτικά το 2020.

Πριν από την έναρξη της πιλοτικής δοκιμής, η Βρετανική Κολομβία και οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι της περιέγραψαν τους κανόνες της εξαίρεσης από τον ομοσπονδιακό νόμο περί ελεγχόμενων ουσιών: Ενώ αυτές οι ουσίες θα παραμείνουν παράνομες, οι ενήλικες που θα βρεθούν να έχουν στην κατοχή τους συνολικά λιγότερο από 2,5 γραμμάρια των ναρκωτικών δεν θα συλληφθούν, δεν θα κατηγορηθούν για κάποιο αδίκημα, ενω δεν θα κατασχεθούν και οι ουσίες. Αντίθετα, θα τους προσφερθούν πληροφορίες σχετικά με τις διαθέσιμες υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες για την χρήση ουσιών.

Η ομοσπονδιακή υπουργός ψυχικής υγείας και εθισμών Carolyn Bennett χαρακτήρισε την κίνηση «μια μνημειώδη αλλαγή στην πολιτική για τα ναρκωτικά που ευνοεί την ενίσχυση σχέσεων εμπιστοσύνης και υποστήριξης στην υγεία και τις κοινωνικές υπηρεσίες αντί για περαιτέρω ποινικοποίηση».

Περίπου 10.000 κάτοικοι έχουν πεθάνει από υπερβολική δόση ναρκωτικών από τότε που η Βρετανική Κολομβία κήρυξε τη χρήση ναρκωτικών κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία το 2016.

Σε χιλιάδες αστυνομικούς στην επαρχία προσφέρθηκε εκπαίδευση για την αλλαγή του νόμου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υπηρετούν στο Βανκούβερ, τη μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας.

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει από τις 31 Ιανουαρίου 2023 έως τις 31 Ιανουαρίου 2026, εκτός εάν ανακληθεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Η πώληση ναρκωτικών ωστόσο παραμένει παράνομη. Είναι επίσης παράνομη η κατοχή ναρκωτικών σε σχολεία, εγκαταστάσεις παιδικής μέριμνας και αεροδρόμια.

Ο Καναδάς νομιμοποίησε τη χρήση ψυχαγωγικής κάνναβης για ενήλικες σε εθνικό επίπεδο το 2018. Αλλά τα πέντε ναρκωτικά που επιτρέπονται τώρα σε μικρές ποσότητες παραμένουν απαγορευμένα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σχέδια για πώλησή τους στα καταστήματα, σε αντίθεση με τη μαριχουάνα. Η διασυνοριακή διακίνησή τους παραμένει επίσης παράνομη.