Οι κάτοικοι των πόλεων που επισκέπτονταν συχνά δημόσια πάρκα, άλση ή άλλους χώρους πρασίνου είχαν λιγότερες πιθανότητες να χρειαστούν φάρμακα για την κατάθλιψη, την υψηλή αρτηριακή πίεση ή το άσθμα σε σχέση με εκείνους που δεν το έκαναν, όπως δείχνει μια νέα μελέτη από τη Φινλανδία.

Η σχέση μεταξύ των συχνών επισκέψεων σε χώρους πρασίνου και της χαμηλότερης χρήσης αυτών των φαρμάκων δεν εξαρτιόταν από το επίπεδο εισοδήματος του νοικοκυριού ή άλλους κοινωνικούς παράγοντες, αν και η παχυσαρκία φαινόταν να ακυρώνει τα οφέλη της συχνής παρουσίας στη φύση.

Τα αυξανόμενα επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν τα οφέλη για την υγεία από την έκθεση στη φύση είναι πιθανό να καταστήσουν διαθέσιμους περισσότερους χώρους πρασίνου υψηλής ποιότητας σε αστικά περιβάλλοντα και να προωθήσουν τη χρήση αυτών των χώρων, λέει η επικεφαλής συγγραφέας, Δρ Anu W. Turunen, από το Φινλανδικό Ινστιτούτο για την υγεία και την πρόνοια.

Για την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Occupational and Environmental Medicine, οι ερευνητές ρώτησαν 7.321 τυχαία επιλεγμένους κατοίκους τριών μεγάλων αστικών κέντρων στη Φινλανδία το πόσο συχνά πήγαιναν σε χώρους πρασίνου και παραθαλάσσιες ή παραλίμνιες περιοχές σε απόσταση 1 χιλιομέτρου από το σπίτι τους, καθώς και αν μπορούσαν να δουν ανάλογα περιβάλλοντα από τα παράθυρα του σπιτιού τους.

Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν επίσης εάν έπαιρναν φάρμακα για το άγχος, την αϋπνία, την κατάθλιψη, την υψηλή αρτηριακή πίεση και το άσθμα.

Σε σύγκριση με τους ανθρώπους που πήγαιναν λιγότερο σε χώρους πρασίνου, αυτοί που τους επισκέπτονταν πιο συχνά είχαν περίπου κατά ένα τρίτο λιγότερες πιθανότητες να χρειαστούν κάποιο από αυτά τα φάρμακα.

Συγκεκριμένα, όσοι ανέφεραν ότι επισκέπτονταν έναν χώρο πρασίνου τρεις έως τέσσερις φορές την εβδομάδα είχαν 33% χαμηλότερες πιθανότητες χρήσης φαρμάκων ψυχικής υγείας, 36% χαμηλότερες πιθανότητες χρήσης φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση και 26% χαμηλότερες πιθανότητες χρήσης φαρμάκων για το άσθμα.

«Αυτά τα αποτελέσματα είναι σημαντικά γιατί προσθέτουν στον αυξανόμενο όγκο στοιχείων που δείχνουν ότι το να είμαστε κοντά στη φύση είναι καλό για την υγεία», σημείωσε ο Δρ Jochem Klompmaker, PhD, από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στη Βοστώνη, ο οποίος δεν συμμετείχε σε αυτήν την έρευνα.