Η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και θανάτου από τη νόσο, ιδιαίτερα από καρκίνο των ωοθηκών, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό eClinicalMedicine, εξέτασε περισσότερους από 197.000 ανθρώπους στη Μεγάλη Βρετανία – πάνω από τους μισούς ήταν γυναίκες. Οι επιστήμονες εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και 34 τύπων καρκίνου για μια δεκαετία.

Στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα περιλαμβάνουν αναψυκτικά, λουκάνικα, συσκευασμένα κέικ και έτοιμα προς κατανάλωση γεύματα, μεταξύ πολλών άλλων. Έχουν πολύ αλάτι, ζάχαρη και λίπος, με λίγες φυτικές ίνες.

«Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα παράγονται με συστατικά βιομηχανικής προέλευσης και συχνά έχουν πρόσθετα για να προσαρμόσουν το χρώμα, τη γεύση, τη συνοχή, την υφή ή να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους», δήλωσε η Kiara Chang, συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια στο Imperial College του Λονδίνου, στη Σχολή Δημόσιας Υγείας: «Το σώμα μας μπορεί να μην αντιδρά με τον ίδιο τρόπο σε αυτά τα εξαιρετικά επεξεργασμένα συστατικά και πρόσθετα όπως συμβαίνει στα φρέσκα και θρεπτικά ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα».

Οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα τείνουν επίσης να «πίνουν περισσότερα ανθρακούχα ποτά και λιγότερο τσάι και καφέ, καθώς και λιγότερα λαχανικά και άλλα τρόφιμα που σχετίζονται με ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο», δήλωσε ο Δρ Duane Mellor από την Ιατρική Σχολή Aston στο Μπέρμιγχαμ.

«Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι μπορεί να μην είναι μια επίδραση ειδικά των ίδιων των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, αλλά αντίθετα να αντικατοπτρίζει τον αντίκτυπο της χαμηλότερης πρόσληψης πιο υγιεινών τροφίμων», δήλωσε ο καθηγητής, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Τα άτομα στη μελέτη κατανάλωναν μεταξύ 9,1% και 41,4% υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα στη διατροφή τους. Οι ερευνητές συνέκριναν τις διατροφικές τους συνήθειες με ιατρικά αρχεία που απαριθμούν διαγνώσεις καρκίνου και θανάτους.

Για κάθε αύξηση 10% στην κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων υπήρχεν μια αύξηση 2% σε οποιονδήποτε καρκίνο και 19% υψηλότερος κίνδυνος καρκίνου των ωοθηκών. Οι θάνατοι αυξάνονταν κατά 6% για κάθε 10% αύξηση της κατανάλωσης τέτοινω τροφών και ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο των ωοθηκών αυξανόταν κατά 30%.