Μια νέα μελέτη λέει ότι μπορούμε να επιβραδύνουμε τον ρυθμό με τον οποίο γερνάμε κατά 2% έως 3%, εάν μειώσουμε τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνουμε κατά 25%. Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν ένα μικρό όφελος για μια μεγάλη περικοπή θερμίδων, αλλά οι ειδικοί λένε ότι είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγάλη υπόθεση.

«Σε άλλες μελέτες, η ίδια μείωση στον ρυθμό γήρανσης είχε σημαντικές συνέπειες για τον κίνδυνο θανάτου», εξήγησε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Δρ Daniel W. Belsky, ερευνητής στο Butler Columbia Aging Center του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη.

Η μείωση των θερμίδων που καταναλώνουμε κατά 25% επιβράδυνε τον ρυθμό γήρανσης σε νεαρούς και μεσήλικες ενήλικες κατά μερικές ποσοστιαίες μονάδες, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που συνέχισαν να τρώνε κανονικά, όπως αποκαλύπτει η νέα έρευνα. Αυτή η πρώτη στο είδος της μελέτη σε ανθρώπους προσθέτει σε άλλα στοιχεία από μελέτες σε ζώα που δείχνουν ότι ο ρυθμός γήρανσης μπορεί να αλλάξει.

Σε σύγκριση με 75 άτομα που έτρωγαν κανονικά, τα 145 άτομα που τυχαία διαλέχθηκαν να μειώσουν τις θερμίδες που κατανάλωναν για την έρευνα, επιβράδυναν τον ρυθμό γήρανσής τους κατά 2% έως 3% σε διάστημα 2 ετών στην τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή.

Μια παρόμοια επιβράδυνση του ρυθμού γήρανσης συσχετίστηκε με 10% έως 15% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε διάστημα 10 έως 15 ετών σε προηγούμενη μελέτη, εξήγησε ο Δρ Belsky: «Έτσι, αν και 2 έως 3% πιο αργή γήρανση δεν ακούγεται τόσο μεγάλη υπόθεση, 10 έως 15% μείωση του κινδύνου θανάτου είναι μεγάλη υπόθεση».

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature Aging.

Τα ευρήματα «είναι συναρπαστικά καθώς ο θερμιδικός περιορισμός φαινόταν να δείχνει πιο αργό ρυθμό γήρανσης σε υγιείς ενήλικες», λέει η Vandana Sheth, διαιτολόγος-διατροφολόγος και ιδιοκτήτρια συμβουλευτικής εταιρείας διατροφής στο Λος Άντζελες: «Αυτό μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία του πληθυσμού. Ωστόσο, πρέπει να γίνουν μεγαλύτερες μελέτες για να δοθεί συνέχεια σε αυτά τα ευρήματα».

Ερωτηθείς εάν τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η γήρανση θα μπορούσε να επιβραδυνθεί στους ανθρώπους, ο Δρ Belsky είπε: «Αυτό είναι το συναρπαστικό αποτέλεσμα από τη μελέτη. Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι είναι δυνατό να επιβραδυνθεί ο ρυθμός της βιολογικής γήρανσης με μια συμπεριφορική παρέμβαση».

Δεν είναι όμως όλοι απόλυτα πεπεισμένοι: Ο Δρ Matt Kaeberlein, διευθυντής του Healthy Aging and Longevity Research Institute στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον σημείωσε ότι η μείωση των θερμίδων που καταναλώνουμε κατά 25% μπορεί να μην είναι μια μακροπρόθεσμα βιώσιμη στρατηγική.