Πότε είναι η καλύτερη ώρα για να γυμναζόμαστε; Το ζήτημα απασχολεί ειδικούς και δραστήριους τύπους εδώ και καιρό, με την πρωινή άσκηση να θεωρείται ανεκδοτολογικά καλύτερη. Είναι όμως έτσι;

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, τα άτομα που ασκούνταν στο μέσον της ημέρας μείωσαν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου περισσότερο από τα άτομα που ασκούνταν το πρωί ή το βράδυ.

Οι ερευνητές είπαν ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη από τους ανθρώπους για να «μεγιστοποιήσουν» τα οφέλη της καθημερινής σωματικής δραστηριότητας.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα σωματικής δραστηριότητας και θανάτου για 92.139 άτομα που ζούσαν στη Μεγάλη Βρετανία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας προσφέρει προστατευτικά οφέλη για την υγεία, με τα καλύτερα οφέλη να προέρχονται συνήθως από τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα. Η μέτρια έως έντονη δραστηριότητα ισοδυναμεί με τουλάχιστον γρήγορο περπάτημα ή το κούρεμα του γκαζόν.

Άτομα των οποίων το επίπεδο δραστηριότητας ήταν αυξημένο μεταξύ 11 π.μ. και 5 μ.μ. μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία περισσότερο από τους ανθρώπους που ασκούνταν νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ. Τα προστατευτικά οφέλη της μεσημεριανής άσκησης παρέμειναν παρά τις όποιες διαφορές στην κοινωνικοοικονομική κατάσταση, τον τρόπο ζωής, τις προϋπάρχουσες παθήσεις, τις συνήθειες ύπνου ή τη συνολική ποσότητα μέτριας έως έντονης δραστηριότητας των ανθρώπων που ασκούνταν.

Τα οφέλη της μεσημεριανής δραστηριότητας ήταν ακόμη πιο έντονα μεταξύ των ηλικιωμένων, των ανδρών, των λιγότερο ενεργών ατόμων και εκείνων που είχαν διαγνωστεί με καρδιακή νόσο. Η μεσημεριανή άσκηση προστατεύει ιδιαίτερα από τον πρόωρο θάνατο που προκαλείται από καρδιακές παθήσεις. Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι καρδιαγγειακά συμβάντα, όπως καρδιακά επεισόδια, είναι λιγότερο πιθανό να συμβούν στη μέση της ημέρας.

Το πρόβλημα βεβαίως με την άσκηση αυτές τις ιδανικές ώρες είναι ότι οι περισσότεροι εξ ημών βρισκόμαστε στη δουλειά, όσοι όμως έχετε την ευκαιρία να γυμναστείτε μεταξύ 11 π.μ. και 5 μ.μ., αδράξτε την!