Ένα γρήγορο περπάτημα 11 λεπτών κάθε μέρα θα μπορούσε να αποτρέψει έναν στους 10 πρόωρους θανάτους παγκοσμίως, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μελέτη που έγινε ποτέ στο είδος της.

Αυτό ισοδυναμεί με 75 λεπτά μέτριας έντασης δραστηριότητας την εβδομάδα, τα μισά από τα εβδομαδιαία 150 λεπτά που προτείνουν γενικά οι υπηρεσίες υγείας.

Το γρήγορο περπάτημα, ο χορός, το ποδήλατο, το τένις ή η πεζοπορία μπορούν να μειώσουν σημαντικά τους κινδύνους πρόωρου θανάτου, καρδιαγγειακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως ανακάλυψαν ειδικοί του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.

Παγκοσμίως, ένας στους 10 πρώιμους θανάτους θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν όλοι πετύχαιναν μόνο το ήμισυ του συνιστώμενου εβδομαδιαίου στόχου των 150 λεπτών μέτριας έντασης σωματικής δραστηριότητας, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη συγκεντρωτική ανάλυση δεδομένων που έγινε ποτέ. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο British Journal of Sports Medicine.

Ως μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα ορίζεται η δραστηριότητα που αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και κάνει τους ανθρώπους να αναπνέουν πιο γρήγορα, αλλά όχι τόσο γρήγορα που να μην μπορούν να μιλήσουν.

«Εάν είστε κάποιος που βρίσκει την ιδέα των 150 λεπτών μέτριας έντασης σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα λίγο αποθαρρυντική, τότε τα ευρήματά μας θα πρέπει να είναι καλά νέα», είπε ο Δρ Søren Brage, του Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών του Κέμπριτζ (MRC): «Το να κάνεις κάποια σωματική δραστηριότητα είναι καλύτερο από το να μην κάνεις καμία. Είναι επίσης μια καλή αρχή – εάν διαπιστώσετε ότι τα 75 λεπτά την εβδομάδα είναι εφικτός στόχος, τότε θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να αυξήσετε σταδιακά τον χρόνο άσκησης μέχρι να φτάσετε τον συνιστώμενο».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι συνολικά 75 λεπτά μέτριας έντασης δραστηριότητας την εβδομάδα μείωσε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 23%. Ήταν επίσης αρκετό για να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 17% και καρκίνου κατά 7%.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι αν όλοι στις μελέτες είχαν κάνει τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας δραστηριότητας την εβδομάδα, περίπου ένας στους έξι (16%) πρόωρους θανάτους θα είχαν αποφευχθεί. Αλλά ακόμα κι αν όλοι είχαν κάνει τουλάχιστον 75 λεπτά μέτριας δραστηριότητας την εβδομάδα, περίπου ένας στους 10 (10%) πρόωρους θανάτους θα είχε αποφευχθεί.