Τα άτομα με αϋπνία και όσοι κοιμούνται μόνο λίγες ώρες τη νύχτα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, όπως δείχνει μια νέα μελέτη.

Συγκεκριμένα, τα άτομα με αϋπνία είχαν 69% μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή από τα άτομα που δεν είχαν αϋπνία.

Επίσης, εκείνοι που κοιμούνταν 5 ή λιγότερες ώρες τη νύχτα είχαν 59% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής από εκείνους που κοιμούνταν 7 έως 8 ώρες τη νύχτα. Αλλά και ο ύπνος για 9 ώρες ή περισσότερο φάνηκε να είναι εξίσου επικίνδυνος.

Αυτά τα ευρήματα προέρχονται από μια ανάλυση που συνδυάζει αποτελέσματα από εννέα μικρότερες έρευνες σε διάφορες χώρες, σε συνολικά πάνω από ένα εκατομμύριο ενήλικες που ήταν κατά μέσο όρο 50 ετών.

Η μελέτη εξέτασε νέες καρδιακές προσβολές σε αυτούς τους ασθενείς τα επόμενα εννέα χρόνια, κατά μέσο όρο.

«Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να κοιμούνται λιγότερο και δεν δίνουν προτεραιότητα στον ύπνο», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Yomna E. Dean, φοιτήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο. Αλλά μπορεί να μην συνειδητοποιήσουν ότι η σωστή διάρκεια ύπνου (όχι πολύ λίγο ή πάρα πολύ) αποτελεί μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής και συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει τη σημασία του επαρκούς ύπνου για την υγεία της καρδιάς, δείχνοντας ότι η αϋπνία συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Οι γυναίκες με αϋπνία είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής από άλλες γυναίκες σε ποσοστό ελαφρώς υψηλότερο από τον αυξημένο κίνδυνο από την αϋπνία για τους άνδρες.

Οι άνθρωποι που είχαν γενικότερες διαταραχές ύπνου –δυσκολία να κοιμηθούν ή να παραμείνουν κοιμισμένοι- είχαν 13% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, σε σύγκριση με τους ανθρώπους χωρίς τέτοιες δυσκολίες.

Ο καλός νυχτερινός ύπνος αποδεικνύεται ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο για τη φροντίδα της καρδιάς μας. Αν υποφέρετε από αϋπνία ή άλλη διαταραχή ύπνου θα πρέπει να ζητήσετε βοήθεια από ειδικούς.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα online στις 25 Φεβρουαρίου στο Clinical Cardiology. Είναι επίσης προγραμματισμένο να παρουσιαστεί στις 6 Μαρτίου στο Επιστημονικό Συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας / Παγκόσμιο Συνέδριο Καρδιολογίας 2023.