Πάνω από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού θα είναι παχύσαρκο ή υπέρβαρο έως το 2035, εάν δεν ληφθούν επιπλέον μέτρα για τον περιορισμό της παχυσαρκίας στον κόσμο, προειδοποιεί η Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας.

Περισσότερα από τέσσερα δισεκατομμύρια άνθρωποι θα επηρεαστούν από τη σύγχρονη μάστιγα, με τα ποσοστά να αυξάνονται ταχύτερα μεταξύ των παιδιών, αναφέρει η έκθεση που παρουσιάστηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας στις 4 Μαρτίου.

Οι χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος στην Αφρική και την Ασία αναμένεται να δουν τη μεγαλύτερη άνοδο.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, καθηγήτρια Louise Baur, περιέγραψε τα ευρήματα της έκθεσης ως σαφή προειδοποίηση προς τις χώρες να δράσουν άμεσα ώστε να αποφύγουν τις μελλοντικές επιπτώσεις.

Η έκθεση επισημαίνει ειδικότερα τα αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας μεταξύ των παιδιών και των εφήβων, με τα ποσοστά να αναμένεται να διπλασιαστούν από τα επίπεδα του 2020 τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια.

Η καθηγήτρια Baur είπε ότι η τάση είναι «ιδιαίτερα ανησυχητική», προσθέτοντας ότι «οι κυβερνήσεις και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε όλο τον κόσμο πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφύγουν το κόστος στην υγεία, καθώς και το κοινωνικό και οικονομικό κόστος στη νεότερη γενιά».

Οι επιπτώσεις του επιπολασμού της παχυσαρκίας σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα επισημαίνονται επίσης στην έκθεση. Εννέα από τις 10 χώρες με τις μεγαλύτερες αναμενόμενες αυξήσεις στην παχυσαρκία παγκοσμίως είναι χώρες χαμηλού εισοδήματος στην Αφρική και την Ασία.

Οι λόγοι περιλαμβάνουν τις τάσεις στις διατροφικές προτιμήσεις προς πιο επεξεργασμένα τρόφιμα, τα μεγαλύτερα επίπεδα καθιστικής ζωής, τις λιγότερο αυστηρές πολιτικές για τον έλεγχο της εμπορίας τροφίμων και λιγότερο καλές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.

Οι χώρες με χαμηλότερο εισόδημα είναι «συχνά οι λιγότερο ικανές να ανταποκριθούν στην παχυσαρκία και τις συνέπειές της», αναφέρει η έκθεση.

Τα ευρήματα εκτιμούν ότι οι αυξήσεις στα ποσοστά παχυσαρκίας σε όλο τον κόσμο θα έχουν και σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, που αντιστοιχεί στο 3% του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.