Οι άνθρωποι που έχουν έντονο στρες στη ζωή τους είναι πιο πιθανό να έχουν προβλήματα με τη γνωστική τους λειτουργία, καθώς επηρεάζεται η μνήμη, η σκέψη, η μάθηση και η συγκέντρωσή τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Το έντονο άγχος άφηνε τους πάσχοντες με 37% περισσότερες πιθανότητες επιδείνωσης της γνωστικής τους ικανότητας, ακόμη και αν ληφθούν υπόψη άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.

Το άγχος προκαλεί κινδύνους για τη σωματική υγεία, όπως υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού, και μπορεί να συμβάλει σε ανθυγιεινές επιλογές τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα. Οι ερευνητές βρήκαν ότι δεν εκδηλώνεται μόνο όταν εκδηλώνονται γνωστικά προβλήματα (όπως το να ξεχνάμε μια κοινή λέξη), αλλά μπορεί επίσης να επιδεινώσει γενικά αυτά τα ζητήματα.

«Το άγχος όχι μόνο επιδεινώνει την τρέχουσα γνωστική ικανότητά μας, αλλά μπορεί πραγματικά να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις μακροπρόθεσμας», δήλωσε ο Δρ Ambar Kulshreshtha, αναπληρωτής καθηγητής προληπτικής ιατρικής και επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Emory και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Η γνωστική ικανότητα περιλαμβάνει τη συλλογιστική την επίλυση προβλημάτων, τον προγραμματισμό, την αφηρημένη σκέψη, την κατανόηση σύνθετων ιδεών και την εκμάθηση από την εμπειρία

Η μελέτη παρακολούθησε σχεδόν 25.000 Αμερικανούς άνω των 45 ετών για χρόνια. Οι συγγραφείς έγραψαν ότι «Οι συμμετέχοντες επιλέχθηκαν από το 2003 έως το 2007, με συνεχή ετήσια παρακολούθηση. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν μέσω τηλεφώνου, ερωτηματολογίων και εξέτασης στο σπίτι. Η στατιστική ανάλυση πραγματοποιήθηκε από τον Μάιο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022».

Το άγχος είναι ένας από τους περίπου δώδεκα μεταβλητούς παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στον κίνδυνο άνοιας ενός ατόμου. Οι ερευνητές ζήτησαν τη διενέργεια περαιτέρω μελετών και την αύξηση των προσπαθειών για τη μείωσή του.

Η καθηγήτρια ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Γέιλ, Δρ Amy Arnsten, δήλωσε ότι η σχέση μεταξύ του άγχους και της γνωστικής ικανότητας είναι ένας «φαύλος κύκλος»: «Με το χρόνιο στρες, στην πραγματικότητα χάνουμε τη φαιά ουσία στον προμετωπιαίο φλοιό, δυστυχώς στις ακριβείς περιοχές που εμπλέκονται στην αναστολή της αντίδρασης στο στρες και σε εκείνες τις περιοχές που μας δίνουν σήμα ότι χρειαζόμαστε βοήθεια».