Είναι γνωστό ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τώρα, νέα έρευνα από τη Σουηδία δείχνει ότι το πολύ αλάτι στη διατροφή είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για φραγμένες αρτηρίες στον λαιμό και την καρδιά, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών ακόμη και σε εκείνους που δεν έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στο European Heart Journal Open.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι το αλάτι θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη ακόμη και προτού κάποιος εμφανίσει υψηλή αρτηριακή πίεση, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Jonas Wuopio, του Ινστιτούτου Karolinska και του Κέντρου Κλινικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία.

Το αλάτι είναι κακό για την υγεία της καρδιάς λόγω της σχέσης του με την υψηλή αρτηριακή πίεση –υπέρταση- αλλά ο ρόλος που παίζει στην ανάπτυξη αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες δεν έχει εξεταστεί, είπε ο Δρ Wuopio.

«Η δική μας είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει τη σχέση μεταξύ της υψηλής πρόσληψης αλατιού και της σκλήρυνσης των αρτηριών, τόσο στο κεφάλι όσο και στον λαιμό. Η συσχέτιση ήταν γραμμική, που σημαίνει ότι κάθε αύξηση της πρόσληψης αλατιού συνδέθηκε με περισσότερη αθηροσκλήρωση», είπε.

Η μελέτη περιελάμβανε στοιχεία από 10.778 ενήλικες ηλικίας 50 έως 64 ετών. Η ερευνητική ομάδα μέτρησε την ποσότητα αλατιού που βρέθηκε στα ούρα τους για να υπολογίσει την κατανάλωση αλατιού που έκαναν.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν τις αρτηρίες της καρδιάς για να ελέγξουν και τις καρωτιδικές αρτηρίες στον λαιμό για σημάδια θρόμβων, στενώσεων και αθηρωματικής συγκέντρωσης. Διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερο αλάτι κατανάλωναν οι άνθρωποι, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος για τις αρτηρίες στην καρδιά και τον λαιμό.

Τα ευρήματα ίσχυαν ακόμη και αφού οι ερευνητές απέκλεισαν άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.

«Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι μόνο οι ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση ή καρδιακές παθήσεις που πρέπει να προσέχουν την πρόσληψη αλατιού», σημείωσε ο Δρ Wuopio, συνιστώντας να περιορίσουμε το αλάτι σε περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα.