Τα άτομα που τρώνε συχνά τηγανητά, ιδιαίτερα τηγανητές πατάτες, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο άγχους ή κατάθλιψης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η συχνή κατανάλωση τηγανητών τροφών συνδέθηκε με 12% υψηλότερο κίνδυνο άγχους και 7% υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης. Οι άνδρες και οι νέοι φάνηκε ότι επηρεάζονται περισσότερο.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS, έγινε από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ζετζιάνγκ στην Κίνα. Αξιολόγησαν δεδομένα για περισσότερα από 140.000 άτομα για μια περίοδο 11 ετών.

Οι συγγραφείς υποθέτουν ότι μια αιτία θα μπορούσε να είναι ότι τα τηγανητά τρόφιμα περιέχουν τη χημική ουσία ακρυλαμίδιο, η οποία προκύπτει όταν ορισμένα τρόφιμα μαγειρεύονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Ένας ειδικός που δεν συμμετείχε στη μελέτη πάντως, σημείωσε ότι η σχέση θα μπορούσε να είναι ότι τα τηγανητά τρόφιμα προσφέρουν ανακούφιση στα άτομα που πάσχουν από άγχος ή κατάθλιψη και ότι η μελέτη δεν απέδειξε αιτιώδη συνάφεια.

«Ο ανθρώπινος παράγοντας αυτής της μελέτης μπορεί να υποδεικνύει ακριβώς αυτό που ισχυρίζεται: ότι η υψηλότερη πρόσληψη τηγανητών τροφών αυξάνει τον κίνδυνο άγχους/κατάθλιψης», δήλωσε ο ειδικός στην προληπτική ιατρική και τον τρόπο ζωής Δρ David Katz: «Ωστόσο, η αιτιολογική πορεία θα μπορούσε εξίσου εύκολα να πάει προς την αντίθετη κατεύθυνση – τα άτομα με άγχος/κατάθλιψη στρέφονται σε “comfort food” με αυξανόμενη συχνότητα για κάποια πρόσκαιρη ανακούφιση».

Οι αγχώδεις διαταραχές είναι οι πιο συχνές από όλες τις ψυχικές διαταραχές, επηρεάζοντας έως και το 30% των ενηλίκων κάποια στιγμή στη ζωή τους. Τα κλινικά προβλήματα άγχους διαφέρουν από τα φυσιολογικά συναισθήματα νευρικότητας ή άγχους, είναι υπερβολικά και παρεμβαίνουν στην κανονική, παραγωγική ζωή.

Η κατάθλιψη -μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, επιστημονικά- επηρεάζει το πώς κάποιος αισθάνεται, σκέφτεται και ενεργεί, προκαλώντας συναισθήματα θλίψης ή απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε απολάμβανε. Η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματικά και σωματικά προβλήματα και επηρεάζει περίπου 1 στους 15 ενήλικες ετησίως, ενώ 1 στους 6 ενήλικες θα εμφανίσει κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της ζωής του.