Αν θέλετε να πάρετε έναν υπνάκο, προσπαθήστε να είναι σύντομος: Ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι σιέστες 30 λεπτών ή μεγαλύτερες στη Μούρθια, μια περιοχή της Ισπανίας, όπου συνηθίζεται ο μεσημεριανός ύπνος, συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας, μια ομάδα παθήσεων που ονομάζεται μεταβολικό σύνδρομο και υψηλή αρτηριακή πίεση.

«Δεν είναι όλες οι σιέστες ίδιες. Η διάρκεια, η θέση κατά τον ύπνο και άλλοι συγκεκριμένοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα ενός υπνάκου», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ Marta Garaulet, καθηγήτρια στο Τμήμα Ύπνου και Κιρκαδικών Διαταραχών στο Brigham and Women’s Hospital στη Βοστώνη.

«Μια προηγούμενη μελέτη που πραγματοποιήσαμε σε μεγάλο πληθυσμό στη Μεγάλη Βρετανία είχε βρει ότι οι σιέστες συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας», δήλωσε η Δρ Garaulet: «Θέλαμε να προσδιορίσουμε αν αυτό θα ίσχυε σε μια χώρα όπου οι σιέστες είναι πολιτιστικά ενσωματωμένες, στην περίπτωση αυτή την Ισπανία, καθώς και πώς η χρονική διάρκειά τους σχετίζεται με τη μεταβολική υγεία».

Οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ του ημερήσιου ύπνου και της διάρκειάς του με την παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο σε περισσότερους από 3.200 ενήλικες.

Οι άνθρωποι που κοιμούνταν 30 λεπτά ή περισσότερο είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), υψηλότερη αρτηριακή πίεση και μια ομάδα άλλων προβλημάτων που σχετίζονται με καρδιακές παθήσεις και διαβήτη σε σύγκριση με εκείνους που δεν έκαναν σιέστα, όπως έδειξαν τα δεδομένα.

Τα άτομα που έκαναν πιο σύντομες σιέστες δεν εμφάνιζαν την ίδια αύξηση στην παχυσαρκία και στις μεταβολικές αλλαγές. Ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Σε σύγκριση με την ομάδα που δεν έκανε σιέστα, η ομάδα που έκανε μεγάλη σιέστα είχε επίσης μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης και υψηλότερα επίπεδα σακχάρου και αρτηριακής πίεσης.

Οι μακριές σιέστες συνδέονταν επίσης με το να πηγαίνεις αργότερα για ύπνο αλλά και να τρως αργότερα το βράδυ.

«Αυτή η μελέτη δείχνει ότι πρέπει να εστιάσουμε στη διάρκεια της σιέστας και εγείρει το ερώτημα εάν ο σύντομος ύπνος μέσα στη μέρα μπορεί να προσφέρει οφέλη», δήλωσε ο συν-συγγραφέας Δρ Frank Scheer, ανώτερος νευροεπιστήμονας και καθηγητής στο Brigham.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο Obesity.