Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν κρίση δημόσιας υγείας εξαιτίας μοναξιάς, απομόνωσης και έλλειψης κοινωνικής σύνδεσης, δήλωσε ο γενικός χειρουργός Δρ Vivek Murthy, εκδίδοντας μια συμβουλευτική έκθεση.

«Τα τελευταία χρόνια, περίπου ένας στους δύο ενήλικες στην Αμερική ανέφερε ότι βιώνει μοναξιά», ανέφερε ο Δρ Murthy «και αυτό συνέβη προτού η πανδημία αποκόψει τόσους πολλούς από εμάς από φίλους, αγαπημένους ανθρώπους και συστήματα υποστήριξης».

Η έλλειψη κοινωνικής σύνδεσης αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά περισσότερο από 60%, ανέφερε: «Με απλά λόγια, αυτή η κοινωνική αποσύνδεση αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου στα ίδια επίπεδα με το κάπνισμα έως και 15 τσιγάρων την ημέρα».

Η έλλειψη κοινωνικής σύνδεσης οδηγεί σε0 υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού, άγχους, κατάθλιψης και άνοιας, αναφέρει η έκθεση. Η μοναξιά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 26% και η κοινωνική απομόνωση κατά 29%, σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση που αναφέρεται στην έκθεση. Η μοναξιά αυξάνει επίσης τις πιθανότητες να βλάψει κανείς τον εαυτό του.

«Δεδομένων των βαθιών συνεπειών της μοναξιάς και της απομόνωσης, έχουμε την ευκαιρία και την υποχρέωση να κάνουμε τις ίδιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κοινωνικής αποσύνδεσης που κάναμε για την αντιμετώπιση της χρήσης καπνού, της παχυσαρκίας και του εθισμού», ανέφερε ο Δρ Murthy.

Η συμβουλευτική έκθεση ζητά καλύτερα μηνύματα σχετικά με την κοινωνική σύνδεση και την υγεία. Προτείνει αλλαγές όπως η δημιουργία πάρκων και βιβλιοθηκών που ενισχύουν την κοινωνική σύνδεση. αλλαγές πολιτικής για οικογενειακές άδειες και προσβάσιμα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως και περαιτέρω έρευνα για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

«Οι άνθρωποι συχνά υποθέτουν λανθασμένα ότι η αποκάλυψη επώδυνων θεμάτων ή συναισθημάτων σε έναν έμπιστο, δικό μας άνθρωπο θα εκληφθεί αρνητικά ή ως βάρος. Συνήθως, όμως, συμβαίνει το αντίθετο», δήλωσε Δρ Justin Baker, κλινικός διευθυντής της Πρωτοβουλίας για τη Μείωση Αυτοκτονίας και Τραύματος (STRIVE).

«Αντί να αισθάνεστε σαν βάρος, το να μοιράζεστε έναν κοινό αγώνα συνήθως φέρνει κοντά τους ανθρώπους και ενισχύει την υπάρχουσα σχέση», τόνισε ο Δρ Baker.