Ο Καναδάς θα εκτυπώσει σύντομα προειδοποιητικές επισημάνσεις απευθείας στα τσιγάρα για πρώτη φορά παγκοσμίως, ανακοίνωσε η υπηρεσία υγείας της χώρας. Στις νέες συσκευασίες θα υπάρχει μια προειδοποίηση σε κάθε τσιγάρο ξεχωριστά, όχι απλώς στο πακέτο, με φράσεις όπως «Τα τσιγάρα προκαλούν καρκίνο» και «Δηλητήριο σε κάθε ρουφηξιά».

Ο κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ την 1η Αυγούστου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας και αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας μείωσης της χρήσης καπνού στον Καναδά σε λιγότερο από 5% έως το 2035.

Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο είπε ότι οι νέοι κανονισμοί «θα καταστήσουν ουσιαστικά αδύνατη την αποφυγή των προειδοποιήσεων για την υγεία» για τα προϊόντα καπνού. Τα προϊόντα που θα έχουν τις νέες προειδοποιήσεις περιλαμβάνουν τα τσιγάρα, τα πούρα και άλλα προϊόντα καπνού.

Προειδοποιητικές ετικέτες υπάρχουν ήδη τυπωμένες στα πακέτα των τσιγάρων. Το Υπουργείο δήλωσε ότι σκοπεύει να τις επεκτείνει με πρόσθετες ετικέτες μέσα στις ίδιες τις συσκευασίες και εισάγοντας νέα προειδοποιητικά μηνύματα στο εξωτερικό των πακέτων.

Σε μια δήλωση, η υπουργός Ψυχικής Υγείας και Εθισμών του Καναδά, Carolyn Bennett, είπε ότι η χρήση καπνού σκοτώνει περίπου 48.000 Καναδούς κάθε χρόνο: «Αναλαμβάνουμε δράση όντας η πρώτη χώρα στον κόσμο που “μαρκάρει” μεμονωμένα τσιγάρα με προειδοποιητικά μηνύματα για την υγεία», σημείωσε, χαρακτηρίζοντας την αλλαγή «τολμηρό βήμα».

Ο Καναδάς ζήτησε την τοποθέτηση προειδοποιητικών ετικετών στα πακέτα το 1989. Έκτοτε, το μέτρο επεκτάθηκε ώστε οι ετικέτες να περιλαμβάνουν φωτογραφίες και τοποθετήθηκαν κάρτες με πληροφορίες μέσα στα πακέτα

Η κίνηση επικροτήθηκε από οργανώσεις υγείας της χώρας, που δήλωσαν ότι ελπίζουν πως τα μέτρα θα αποτρέψουν τους ανθρώπους, ιδιαίτερα τους νέους, από το να αρχίσουν το κάπνισμα.

Το κάπνισμα θεωρείται ευρέως παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα, καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό.

Οι ΗΠΑ ήταν το πρώτο έθνος στον κόσμο που απαίτησε προειδοποιήσεις για την υγεία στις συσκευασίες των τσιγάρων, ψηφίζοντας τον Ομοσπονδιακό Νόμο περί Ετικετών και Διαφήμισης Τσιγάρων το 1965.

Από τότε που οι ΗΠΑ εισήγαγαν προειδοποιητικές ετικέτες, το ποσοστό καπνίσματος έχει μειωθεί σημαντικά. Ορισμένες μελέτες, ωστόσο, έχουν διαπιστώσει ότι οι ετικέτες δεν αποτελούν αποτρεπτικό παράγοντα για άτομα που έχουν υψηλή εξάρτηση από τη νικοτίνη.