Μια ειδική εξέταση αίματος που εντοπίζει περισσότερους από 50 τύπους καρκίνου έδειξε πραγματικά μεγάλες δυνατότητες σε μια μεγάλη δοκιμή στη Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Το τεστ αποκάλυψε σωστά δύο στους τρεις καρκίνους μεταξύ 5.000 ατόμων που είχαν επισκεφτεί τον γιατρό τους με ύποπτα συμπτώματα, στην Αγγλία ή την Ουαλία. Στο 85% αυτών των θετικών περιπτώσεων, εντόπισε επίσης την αρχική εστία του καρκίνου.

Το τεστ Galleri, όπως ονομάζεται, αναζητά ευδιάκριτες αλλαγές σε κομμάτια γενετικού κώδικα που «διαρρέουν» από διαφορετικούς καρκίνους. Ο έγκαιρος εντοπισμός του θεραπεύσιμου καρκίνου μπορεί να σώσει ζωές.

Το τεστ παραμένει σε μεγάλο βαθμό ένα «έργο σε εξέλιξη», όπως λένε οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αλλά θα μπορούσε να αυξήσει τον αριθμό των καρκίνων που εντοπίζονται. Συχνά, οι ασθενείς έχουν συμπτώματα, όπως απώλεια βάρους, με μια σειρά πιθανών αιτιών και απαιτούν πολλαπλές εξετάσεις και επισκέψεις στο νοσοκομείο.

Περισσότεροι από 350 από αυτούς που συμμετείχαν στη μελέτη – τη μεγαλύτερη στο είδος της σε ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα καρκίνου – διαγνώστηκαν στη συνέχεια με καρκίνο, από παραδοσιακές μεθόδους όπως αξονικές τομογραφίες και βιοψίες:

– Το 75% των θετικών στο τεστ αίματος συμμετεχόντων βρέθηκε να έχουν καρκίνο

– Το 2,5% των αρνητικών στο τεστ αίματος συμμετεχόντων βρέθηκε να έχουν καρκίνο

Αν και δεν είναι αρκετά ακριβές για να «επιβεβαιώσει ή να αποκλείσει τον καρκίνο», το τεστ ήταν πραγματικά χρήσιμο για τους ασθενείς, ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Mark Middleton: «Το τεστ ήταν 85% ακριβές στην ανίχνευση της πηγής του καρκίνου – και αυτό μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμο γιατί πολλές φορές δεν είναι αμέσως προφανές ποια εξέταση χρειάζεται ο ασθενής για να διαπιστωθεί εάν τα συμπτώματά του είναι εξαιτίας καρκίνου», είπε.

«Με την πρόβλεψη από το τεστ, μπορούμε να αποφασίσουμε σε τι εξέταση θα προχωρήσουμε και να βεβαιωθούμε ότι κάνουμε τις σωστές εξετάσεις εξαρχής», συμπλήρωσε.

Τα ευρήματα της έρευνας αναμένεται να παρουσιαστούν επίσημα στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας, στο Σικάγο.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS) δοκιμάζει επίσης το τεστ Galleri, που αναπτύχθηκε από την καλιφορνέζικη εταιρεία Grail, σε χιλιάδες ανθρώπους χωρίς συμπτώματα, για να διαπιστώσει εάν μπορεί να ανιχνεύσει κρυφούς καρκίνους. Τα αρχικά αποτελέσματα αναμένονται το επόμενο έτος – και, εάν είναι επιτυχή, σχεδιάζει να επεκτείνει τη χρήση του σε ένα εκατομμύριο άτομα το 2024 και το 2025.

Το τεστ είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στον εντοπισμό καρκίνων που εντοπίζονται δύσκολα, όπως καρκίνους κεφαλής και τραχήλου, εντέρου, πνεύμονα, παγκρέατος και λαιμού.