Οι θεραπείες με PRP (Platelet Rich Plasma), όπως η αναζωογόνηση των ωοθηκών και η κολπική αναζωογόνηση, βοηθούν στην επαναφορά της γονιμότητας στις γυναίκες και είναι από τις πλέον δημοφιλείς στον τομέα της Αναγεννητικής Ιατρικής.

Tο Κέντρο Γονιμότητας Κρήτης, που έχει ως επιστημονικό υπεύθυνο τον γυναικολόγο Δρ. Ματθαίο Φραϊδάκη με τεράστια εμπειρία 35 ετών στο τομέα της υπογονιμότητας, είναι από τις κλινικές που πρωτοπορούν τα τελευταία χρόνια και στον τομέα του PRP, πραγματοποιώντας με επιτυχία τη θεραπεία από το 2016.

Ο δρ. Φραϊδάκης, έχοντας αποκτήσει τεράστια εμπειρία στον τομέα του PRP, έχει πραγματοποιήσει πάνω από 3600 θεραπείες σε γυναίκες από όλο τον κόσμο με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Το παραπάνω γεγονός επιβεβαιώνεται με απόλυτη επιτυχία από τη νέα έρευνα του Κέντρου Γονιμότητας Κρήτης στον τομέα της αναζωογόνησης των ωοθηκών που δημοσιεύθηκε σε εγνωσμένης αξίας διεθνές περιοδικό .

Στη μελέτη μας με τίτλο Intraovarian Platelet-Rich Plasma Injections: Safety and Thoughts on Efficacy Based on a Single Center Experience With 469 Women”, ελέγχθηκε πώς η αναζωογόνηση των ωοθηκών επηρεάζει τις γυναίκες άνω των 35 ετών που είχαν τουλάχιστον μία ωοθήκη και ιστορικό υπογονιμότητας, ορμονικές ανισορροπίες, απουσία εμμηνορροϊκού κύκλου και πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια.

Τα αποτελέσματα της μελέτης μας αποκάλυψαν ότι μια ενδοωοθηκική ένεση PRP σχετίζεται με εξαιρετικά βελτιωμένο ιστό και λειτουργία των ωοθηκών.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 469 γυναίκες, που είναι η μεγαλύτερη ομάδα ανθρώπων στον κόσμο μέχρι στιγμής, που εξετάστηκαν στον τομέα των θεραπειών αντιγήρανσης και γονιμότητας.

Αναζωογόνηση Ωοθηκών
Η θεραπεία PRP (Platelet Rich Plasma) είναι μία πρωτοποριακή θεραπεία αναζωογόνησης, η οποία περιλαμβάνει την εφαρμογή αυτόλογου πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια, που περιέχει μεγάλη συγκέντρωση αυξητικών παραγόντων και θρομβίνης, απευθείας στην πάσχουσα περιοχή.

Πώς λειτουργεί η αναζωογόνηση ωοθηκών
Τα βλαστικά κύτταρα μπορούν κάτω από το κατάλληλο βιολογικό ερέθισμα να μεταμορφωθούν σε οποιοδήποτε τύπο κυττάρων στο ανθρώπινο σώμα, συμπεριλαμβανομένων και των ωαρίων.

Επίσης, τα βλαστικά κύτταρα έχει αποδειχθεί ότι υπάρχουν στις ανθρώπινες ωοθήκες, γεγονός που το καθιστά πιθανό να μπορούν να μετατραπούν σε ωάρια με τη βοήθεια των αυξητικών παραγόντων που περιέχονται στα λευκοκύτταρα και αιμοπετάλια των γυναικών. Οι εγχύσεις αυξητικών παραγόντων όταν χρησιμοποιούνται για πολλούς άλλους τύπους ιατρικών θεραπειών, αποτελούνται από το ίδιο το αίμα και τα κύτταρα του ασθενούς και ονομάζονται αναζωογόνησης ωοθηκών (Πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια) ή PDGF (αιμοπεταλιακός αυξητικός Παράγοντας).

Πώς γίνεται η διαδικασία αναζωογόνησης των ωοθηκών;
Η διαδικασία της ωοθηκικής αναζωογόνησης στο Κέντρο Γονιμότητας Κρήτης περιλαμβάνει δύο στάδια. Αρχικά γίνεται η προετοιμασία του PRP σας. Αυτό ξεκινά με αιμοληψία, προκειμένου να αποκτηθεί μια ικανοποιητική ποσότητα αίματος. Τα λευκά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια διαχωρίζονται από τα ερυθροκύτταρα του αίματος και τον ορό με μια διαδικασία που ονομάζεται φυγοκέντρηση. Το παρασκεύασμα εγχύεται στις ωοθήκες κολπικά με καθοδήγηση υπερήχου και ελαφρά αναισθησία. Η όλη θεραπεία διαρκεί από 1 έως 2 ώρες.

Ποιοι είναι υποψήφιοι ασθενείς για αυτή τη διαδικασία;
Κάθε υγιής γυναίκα που ανήκει σε μία ή περισσότερες από τις παρακάτω κατηγορίες ασθενών:

 • Γυναίκες σε εμμηνόπαυση ή προ εμμηνοπαυσιακή φάση
 • Γυναίκες με χαμηλό αριθμό αποθεματικών ωαρίων και χαμηλά επίπεδα ορμονών (AΜΗ)
 • Οι γυναίκες με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια (POF)

Τελευταία αποτελέσματα
Σύμφωνα με τελευταία δεδομένα μας, τα ποσοστά επιτυχίας του PRP ξεπερνούν το 85% και με τα μέχρι τώρα στοιχεία τα ποσοστά εγκυμοσύνης που έχουμε επιτύχει μετά από PRP είναι 48%, από τα οποία το 26% με φυσιολογική σύλληψη.

Στην κλινική μας εφαρμόζονται και οι δύο υπάρχουσες τεχνικές PRP. Το PRP μέσω διακολπικού υπερηχογραφήματος και το PRP με λαπαροσκόπηση. Τα ποσοστά επιτυχίας αμφοτέρων είναι παρόμοια.

Απόδειξη της τεράστιας εμπειρία μας είναι η επιστημονική έρευνα που έχουμε διεξάγει, τα συμπεράσματα της οπαίας έχουν ήδη δημοσιευθεί και αφορούν δείγμα ασθενών του 2017 – 2018, το οποίο είναι το πλέον εκτεταμένο παγκοσμίως. Η τελευταία μελέτη μας με δείγμα περίπου 500 ασθενών με νέα ευρήματα είναι ακόμα πιο ενθαρρυντικά και αισιόδοξα.

Κολπική Αναζωογόνηση
Στο Κέντρο Γονιμότητας Κρήτης πραγματοποιείται επίσης η χρήση του PRP στον κόλπο ή αλλιώς Orgasm Shot (O-Shot), για την αντιμετώπιση της κολπικής χαλάρωσης ή ξηρότητας και της ακράτειας ούρων, με θεαματικά αποτελέσματα.

Τα τελευταία χρόνια η έλλειψη επιθυμίας, η σεξουαλική δυσλειτουργία και απόδοση καθώς και η ακράτεια ούρων επηρεάζουν εκατομμύρια γυναίκες καθημερινά. Ανεξάρτητα από την ηλικία της γυναίκας, οι διαταραχές αυτές επηρεάζουν τις ζωές τους. Πολλοί παράγοντες εμπλέκονται στη διαταραχή της σεξουαλικής επιθυμίας των γυναικών, οι κυριότεροι από τους οποίους είναι ορμονικές, φυσιολογικές, ψυχολογικές και συμπεριφορικές αλλαγές. Άλλοι εμπλεκόμενοι παράγοντες είναι τα μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης και οιστρογόνων, η κολπική ξηρότητα, χρόνια προβλήματα υγείας και το αυξημένο άγχος.

Τι είναι το κολπικό PRP
Το κολπικό PRP (Platelet Rich Plasma) περιλαμβάνει την έγχυση αυτόλογου πλάσματος, εμπλουτισμένου σε αιμοπετάλια στο ανώτερο τμήμα του εσωτερικού τοιχώματος του κόλπου και της κλειτορίδας, προκαλώντας τον πολλαπλασιασμό βλαστοκυττάρων που αναγεννούν / ανανεώνουν τοπικά τον ιστό. Οι αυξητικοί παράγοντες που απελευθερώνονται από τα ενεργοποιημένα αιμοπετάλια του πλάσματος και εγχύονται στην περιοχή του κόλπου και της κλειτορίδας με τη μέθοδο του PRP, αυξάνουν την τοπική παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης συμβάλλοντας στην πάχυνση του τοιχώματος και στην καλύτερη ενυδάτωση του κόλπου, ενώ παράλληλα τονώνουν την διέγερση που προκαλείται κατά τη σεξουαλική επαφή.

Που απευθύνεται το κολπικό PRP
Σε οποιαδήποτε γυναίκα επιθυμεί την ενίσχυση της σεξουαλικής της διέγερσης, ειδικά σε περιπτώσεις όπου εμφανίζεται μειωμένη η επιθυμία για σεξουαλική επαφή, σε γυναίκες με αισθητή κολπική ξηρότητα και ασυνεχή διούρηση. Σύμφωνα με δημοσίευση του επιστημονικού περιοδικού: “Journal of Obstetrics and Gynecology, April 2011”:

 • 40% (4 στις 10) των γυναικών υποφέρει από διαταραχές στη σεξουαλικής της διέγερση, αλλά μόνο 1 στις 10 απευθύνεται σε ειδικό γιατρό.
 • 5% (μία στις 20) των γυναικών υποφέρει από αδυναμία επίτευξης οργασμού κατά τη σεξουαλική πράξη.

Οι γιατροί σχεδόν στο σύνολο τους προτείνουν ορμονικές θεραπείες ή ψυχοθεραπείες, παραγνωρίζοντας τον κυρίαρχο ρόλο του κλειτοριδικού συστήματος.

Η πολύπλευρη θεραπευτική μας προσέγγιση θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε σημαντικά τη γονιμότητα, τη λίμπιντο, τη σεξουαλικής σας απόδοση και την ποιότητα της ζωή σας.

Enriched PRP
Προκειμένου να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα της θεραπείας PRP, στο Κέντρο Γονιμότητας Κρήτης ξεκινήσαμε πρόσφατα να εφαρμόζουμε μία πρωτοποριακή τεχνική, εμπλουτίζοντας και ενισχύοντας το PRP με επιπλέον αυξητικούς παράγοντες (Enriched PRP – EnPRP).

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα της Enriched PRP θεραπείας είναι ότι περιέχει υψηλότερη συγκέντρωση αυξητικών παραγόντων. Στοιχεία από μελέτες δείχνουν ότι οι αυξητικοί παράγοντες που εντοπίζονται στα αιμοπετάλια είναι υπεύθυνοι για την πρόκληση της θεραπευτικής και αναγεννητικής δράσης του.

 1. Με τον τρόπο αυτό προσφέρουμε επιπλέον ενέργεια στην διαδικασία αναζωογόνησης ωοθηκών, ενισχύοντας και κάνοντας πιο αποδοτικό το αποτέλεσμα του PRP στα βλαστικά κύτταρα των ωοθηκών. Η θεραπεία αυτή δρα στις ωοθήκες, αντιστρέφοντας την διαδικασία γήρανσης των ωοθυλακίων και διεγείροντας την διαδικασία ανάπτυξης τους.
 2. Παρόμοια είναι η δράση τηςEnriched PRP θεραπείας στην διαδικασία αναζωογόνησης του ενδομήτριου και του κόλπου. Τα πρώτα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η Enriched PRP θεραπεία έχει καλύτερη αποτελεσματικότητα στην δεκτικότητα του ενδομήτριου και συνεπώς στα ποσοστά κυήσεως. Η θεραπεία Enriched PRP κάνει το περιβάλλον του ενδομήτριου πιο φιλικό για τα έμβρυα κατά τη διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης ή σε φυσιολογικές συλλήψεις.
 3. Στην κολπική αναζωογόνηση ή Orgasm-shot (O-Shot), το Enriched PRP εγχύεται στο πρόσθιο τμήμα του τοιχώματος του κόλπου και της κλειτορίδας, προκαλώντας τον πολλαπλασιασμό βλαστοκυττάρων που αναγεννούν/ανανεώνουν τοπικά τον ιστό. Η μεγάλη συγκέντρωση των αυξητικών παραγόντων στο Enriched PRP αυξάνει την τοπική παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης συμβάλλοντας στην πάχυνση του τοιχώματος και στην καλύτερη ενυδάτωση του κόλπου, ενώ παράλληλα τονώνει την διέγερση που προκαλείται κατά τη σεξουαλική επαφή και ελαττώνει την απώλεια ούρων σε περιπτώσεις ακράτειας.
 4. Επίσης, η θεραπεία Enriched PRP χρησιμοποιείται και για την ενίσχυση του σημείου G (ή αλλιώς G-SHOT). To G-SHOT είναι μια απλή μη χειρουργική μέθοδος την οποία πρώτος εισήγαγε ο διάσημος Αμερικανός πλαστικός χειρουργός D.Matlock και η οποία παροδικά μπορεί να αυξήσει το σημείο G σε σεξουαλικά ενεργές γυναίκες.
 • Είναι μια θεραπεία που γίνεται στοιατρείο και διαρκεί 15 λεπτά.
 • Είναι ανώδυνο.
 • Χρησιμοποιείται υψηλά διασταυρούμενουαλουρονικό οξύ ή Enriched PRP
 • Δεν χρειάζεται αποθεραπεία.
 • Το αποτέλεσμα είναι άμεσο

Enriched PRP και στους άνδρες
Η στυτική δυσλειτουργία είναι μια κατάσταση που επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις σεξουαλικές συντρόφους τους, έχοντας αρνητική επίπτωση στην ποιότητα ζωής των ατόμων.  Ένα παροδικό επεισόδιο στυτικής δυσλειτουργίας δεν είναι αναγκαστικά σημαντικό και μπορεί να συμβεί στον καθένα. Αν, όμως, αυτό επαναλαμβάνεται ή είναι μόνιμο, θα πρέπει να αναζητηθεί το αίτιο και η λύση.

Η θεραπεία του Enriched PRP έχει εφαρμογή και σε αυτή την περίπτωση. Μερικά από τα οφέλη των ενδοπεϊκών ενέσεων με Enriched PRP (ή αλλιώς P-Shot) είναι:

 • Αυξάνει τη ροή αίματος στο πέος
 • Αυξάνει τη σκληρότητα της στύσης
 • Αυξάνει τη διάρκεια της στύσης
 • Αυξάνει την ηδονή, την αίσθηση και την ευχαρίστηση
 • Δεν έχουν παρατηρηθεί αλλεργικές αντιδράσεις μιας και είναι το δικό μας βιολογικό υλικό
 • Ανώδυνη διαδικασία

Ενίσχυση Γονιμότητας και Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής
Τα οφέλη των θεραπειών αναζωογόνησης, όπως η αναζωογόνηση των ωοθηκών, η κολπική αναζωογόνηση και το Enriched PRP, είναι σημαντικά και εμφανή σε σύντομο χρονικό διάστημα τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες. Στο Κέντρο Γονιμότητας Κρήτης, ακολουθούμε μια πραγματικά εξατομικευμένη προσέγγιση στην αναγεννητική ιατρική που βοηθούν να ενισχύσετε τη γονιμότητα και την ευεξία σας.

 

Ματθαίος Φραϊδάκης MD, PhD
Μαιευτήρ-Χειρουργός Γυναικολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνος της Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Κέντρο Γονιμότητας Κρήτης
www.fertilitycrete.gr

 

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος, Ι.V.F. Unit Royal London Hospital, Κέντρο Γονιμότητας Κρήτης