Μια νέα έρευνα για το πώς ο εγκέφαλος των αδύνατων και παχύσαρκων ανθρώπων ανταποκρίνεται στα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων μπορεί να εξηγήσει γιατί είναι δύσκολο για ορισμένους ανθρώπους να χάσουν βάρος και να καταφέρουν να κρατήσουν μακριά τα περιττά κιλά.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ έγχυσαν υδατάνθρακες ζάχαρης (γλυκόζη), λίπη (λιπίδια) ή νερό (ως μέθοδο ελέγχου) απευθείας στο στομάχι 28 ατόμων που θεωρήθηκαν αδύνατα (όπως ορίζεται από τον δείκτη μάζας σώματος) και 30 ατόμων που ταξινομήθηκαν ως παχύσαρκα και στη συνέχεια παρατήρησαν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα με μαγνητική τομογραφία.

Η παράκαμψη του στόματος στη διαδικασία εστίασε στη σύνδεση που υπάρχει μεταξύ στομάχου και εγκεφάλου και έδειξε πώς οι άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στην τροφή χωρίς να γευτούν ή να μυρίσουν το φαγητό, σημείωσε η Δρ Mireille Serlie, επικεφαλής συγγραφέας και καθηγήτρια ενδοκρινολογίας στην Ιατρική Σχολή του Γέιλ.

Η μαγνητική τομογραφία έδειξε ότι τα αδύνατα ή κανονικού βάρους άτομα είχαν επιβράδυνση στην εγκεφαλική δραστηριότητα και αύξηση της απελευθέρωσης ντοπαμίνης, μιας χημικής ουσίας που προκαλεί αισθήματα «ανταμοιβής» από το φαγητό. Αλλά τα άτομα που θεωρούνται παχύσαρκα δεν παρουσίασαν επιβράδυνση στην εγκεφαλική δραστηριότητα και καμία απελευθέρωση ντοπαμίνης, όπως ανακάλυψε η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature Metabolism.

Οι συμμετέχοντες που ορίστηκαν ως παχύσαρκοι εγγράφηκαν στη συνέχεια σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους 12 εβδομάδων. Οι άνθρωποι που έχασαν τουλάχιστον το 10% του σωματικού τους λίπους υποβλήθηκαν ξανά σε έγχυση θρεπτικών συστατικών στο στομάχι και απεικόνιση εγκεφάλου, αλλά διαπιστώθηκε ότι η απώλεια βάρους δεν άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίθηκε ο εγκέφαλός τους.

«Τίποτα δεν άλλαξε – ο εγκέφαλος εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει την πληρότητα ή να αισθάνεται ικανοποιημένος», είπε η Δρ Serlie: «Ωστόσο, μπορεί κάποιος να πει ότι τρεις μήνες δεν είναι αρκετοί ή ότι δεν έχασαν αρκετό βάρος. Αλλά αυτό το εύρημα μπορεί επίσης να εξηγήσει γιατί οι άνθρωποι που χάνουν βάρος με επιτυχία, στη συνέχεια ανακτούν όλο το βάρος λίγο καιρό αργότερα – ο αντίκτυπος στον εγκέφαλο μπορεί να μην είναι τόσο αναστρέψιμος όσο θα θέλαμε να είναι».