Μια νέα μελέτη δείχνει ότι ο καφές μπορεί να είναι ανώτερος από άλλες πηγές καφεΐνης στην προετοιμασία του εγκεφάλου για μια παραγωγική, γεμάτη δράση μέρα.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Behavioral Neuroscience, ερευνητές συνέκριναν μαγνητικές τομογραφίες του εγκεφάλου 83 ατόμων πριν και μετά από την κατανάλωση είτε καφέ, είτε ζεστού νερού με καφεΐνη. Τα άτομα, τα οποία έπιναν όλα τουλάχιστον ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα, κλήθηκαν να απέχουν από την καφεΐνη τουλάχιστον 3 ώρες προτού ξεκινήσουν τα τεστ.

Στα 47 άτομα που ήπια πραγματικό καφέ, οι ερευνητές παρατήρησαν εγκεφαλικές αλλαγές πέρα από οτιδήποτε θα μπορούσε εύκολα να συνδεθεί μόνο με την καφεΐνη.

Κατά τη διάρκεια της μαγνητικής τομογραφίας, έλεγαν στους ανθρώπους να χαλαρώσουν και να αφήσουν το μυαλό τους να περιπλανηθεί. Και για τις δύο ομάδες, οι μαγνητικές τομογραφίες μετά την κατανάλωση των ροφημάτων έδειξαν μειωμένη δραστηριότητα στο «δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας» του εγκεφάλου, το οποίο δείχνει ότι ο καφές και η καφεΐνη μπορεί να σχετίζονται με την απομάκρυνση των ανθρώπων από μια ενδοσκοπική κατάσταση και την προετοιμασία τους να έχουν μεγαλύτερη επίγνωση του έξω κόσμου.

Αλλά στην ομάδα που έπινε καφέ, οι εικόνες έδειξαν αυξημένη δραστηριότητα στις περιοχές του εγκεφάλου που συνδέεται με τη μνήμη εργασίας, τον γνωστικό έλεγχο και τη συμπεριφορά που κατευθύνεται προς τους στόχους.

«Με απλά λόγια, τα άτομα ήταν πιο έτοιμα για δράση και σε εγρήγορση για εξωτερικά ερεθίσματα, μετά τον καφέ», δήλωσε η ερευνήτρια Δρ Maria Picó-Pérez, του Πανεπιστημίου Jaume I στην Ισπανία.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μαζί με το ζεστό νερό που περιέχει καφεΐνη, οποιοδήποτε άλλο ρόφημα με καφεΐνη πιθανότατα θα δώσει ώθηση στην εγκεφαλική δραστηριότητα. Θεωρούν όμως ότι ο καφές μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μια αισθητηριακή εμπειρία που επηρεάζει τον εγκέφαλο διαφορετικά από ό,τι μόνο η καφεΐνη.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι ορισμένες από τις επιδράσεις που βρήκαμε αναπαράγονταν από την καφεΐνη, θα μπορούσαμε να περιμένουμε και άλλα ποτά με καφεΐνη να προκαλούν κάποιες από τις επιπτώσεις», είπε η Δρ Picó-Pérez. «Ωστόσο, άλλα προκαλούνταν μόνο από την κατανάλωση καφέ, καθοδηγούμενα από παράγοντες όπως η ιδιαίτερη μυρωδιά και γεύση του ροφήματος ή η ψυχολογική προσδοκία που σχετίζεται με την κατανάλωση αυτού».