Ακόμη και η ελαφριά κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τη συστολική αρτηριακή πίεση ενός ατόμου –τη λεγόμενη και «μεγάλη» κατά τη μέτρηση της πίεσης- ακόμα κι αν αυτό το άτομο δεν έχει υπέρταση, όπως συμπέρανε μια μετα-ανάλυση σε δείγμα 19.000 ατόμων που δημοσιεύτηκε στο Hypertension, μια επιθεώρηση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για 19.000 άτομα που συμμετείχαν σε επτά έρευνες στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες και οι οποίες διεξήχθησαν μεταξύ 1997 και 2021. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε υψηλή αρτηριακή πίεση όταν εγγράφηκε στη μελέτη.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η συστολική αρτηριακή πίεση αυξήθηκε κατά 1,25 mm Hg σε άτομα που κατανάλωναν κατά μέσο όρο 12 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα και αυξήθηκε κατά 4,9 mm Hg σε άτομα που κατανάλωναν κατά μέσο όρο 48 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα. Τα 12 γραμμάρια αλκοόλ θεωρούνται λιγότερο από ένα τυπικό αλκοολούχο ποτό.

Η διαστολική αρτηριακή πίεση (η «μικρή») αυξήθηκε ως απόκριση της κατανάλωσης αλκοόλ, αλλά μόνο στους άνδρες, κατά 1,14 mm Hg όταν η κατανάλωση ήταν κατά μέσο όρο 12 γραμμάρια ημερησίως και 3,1 mm Hg όταν η κατανάλωση ήταν κατά μέσο όρο 48 γραμμάρια ημερησίως.

«Δεν βρήκαμε ωφέλιμα αποτελέσματα σε ενήλικες που κατανάλωναν χαμηλά επίπεδα αλκοόλ σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Δρ Marco Vinceti, καθηγητής επιδημιολογίας και δημόσιας υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μόντενα στην Ιταλία.

«Ήμασταν κάπως έκπληκτοι όταν είδαμε ότι η κατανάλωση χαμηλών επιπέδων αλκοόλ συνδέθηκε επίσης με υψηλότερες αλλαγές της αρτηριακής πίεσης με την πάροδο του χρόνου σε σύγκριση με τη μη κατανάλωση – αν και πολύ μικρότερη από την αύξηση της αρτηριακής πίεσης που παρατηρείται στους ανθρώπους που καταναλώνουν πολύ αλκοόλ», δήλωσε ο Δρ Vinceti, ο οποίος είναι επίσης επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

Ο ερευνητής είπε επίσης ότι το αλκοόλ δεν είναι ο μόνος λόγος της αύξησης της αρτηριακής πίεσης, αλλά «συμβάλλει με ουσιαστικό τρόπο». Είπε ότι συνιστάται ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ, αλλά το να μην πίνετε καθόλου είναι ακόμα καλύτερο.