Μια νέα έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που συμμετείχαν σε «θεραπεία γέλιου» είχαν λιγότερη φλεγμονή και βελτιωμενη καρδιακή υγεία.

Η έρευνα χώρισε σε δύο ομάδες 26 ενήλικες με μέσο όρο ηλικίας τα 64, οι οποίοι είχαν διαγνωστεί με στεφανιαία νόσο. Η μία ομάδα παρακολουθούσε δύο διαφορετικές ωριαίες κωμωδίες στην τηλεόραση κάθε εβδομάδα και η άλλη παρακολουθούσε ντοκιμαντέρ για σοβαρά θέματα, όπως η πολιτική ή περιβαλλοντικά ζητήματα.

Μετά από 12 εβδομάδες, οι συμμετέχοντες που παρακολουθούσαν κωμωδίες παρουσίασαν βελτίωση 10% σε μια εξέταση που μέτρησε πόσο οξυγόνο μπορούσε να στείλει η καρδιά τους στο υπόλοιπο σώμα τους.

«Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι η “θεραπεία γέλιου” αύξησε τη λειτουργική ικανότητα του καρδιαγγειακού συστήματος», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας, καθηγητής Marco Saffi, του Hospital de Clínicas de Porto Alegre στη Βραζιλία, ο οποίος παρουσίασε τα εύρηματά του στην Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία στο Άμστερνταμ, στο μεγαλύτερο συνέδριο για την καρδιά στον κόσμο.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν επίσης σε εξετάσεις αίματος, οι οποίες έδειξαν μείωση φλεγμονωδών βιοδεικτών, που είναι ενδεικτικοί για τη συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας στα αιμοφόρα αγγεία, στους συμμετέχοντες που παρακολουθούσαν κωμωδίες.

«Όταν οι ασθενείς με στεφανιαία νόσο φτάνουν στο νοσοκομείο, έχουν αυξημένους φλεγμονώδεις βιοδείκτες», είπε ο Δρ Saffi: «Η φλεγμονή είναι ένα τεράστιο μέρος της διαδικασίας της αθηροσκλήρωσης, όπου η πλάκα συσσωρεύεται στις αρτηρίες. Αυτή η έρευνα διαπίστωσε ότι η “θεραπεία γέλιου” είναι μια καλή παρέμβαση που θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση αυτής της φλεγμονής και στη μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού», συμπλήρωσε.

Τα νέα ευρήματα συνάδουν με προηγούμενες έρευνες που υποστήριζαν ότι το γέλιο κάνει το σώμα να απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες είναι ορμόνες που μειώνουν το στρες και τη φλεγμονή και βοηθούν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώσουν.

Ο Δρ Saffi σημείωσε επίσης ότι η «θεραπεία γέλιου» θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους ακόμη και να μειώσουν τα φάρμακα που λαμβάνουν για την καρδιά τους.