Είναι ήδη ευρέως κατανοητό και επιβεβαιωμένο ότι η σωματική άσκηση είναι καλή για την υγεία μας. Τώρα, μια νέα έρευνα σε περισσότερους από 1 εκατομμυρίο νεαρούς άνδρες στη Σουηδία βρήκε συνδέσεις μεταξύ της καλής φυσικής κατάστασης και του πολύ χαμηλότερου κινδύνου εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου.

Η έρευνα έδειξε ότι οι άνδρες που είχαν υψηλή καρδιοαναπνευστική ικανότητα ως νεαροί ενήλικες είχαν χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν εννέα τύπους καρκίνου αργότερα στη ζωή τους. Αυτοί περιλάμβαναν καρκίνους στο κεφάλι, τον αυχένα, τους πνεύμονες, τα νεφρά και το γαστρεντερικό σύστημα. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο British Journal of Sports Medicine.

Η καρδιοαναπνευστική ικανότητα είναι ένα μέτρο του πόσο καλά το καρδιαγγειακό και αναπνευστικό σύστημα ενός ατόμου παρέχουν οξυγόνο στους μύες.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους Σουηδούς άνδρες κατά μέσο όρο 33 χρόνια, ξεκινώντας από την εποχή που έκαναν ένα τεστ φυσικής κατάστασης για τον στρατό, χρησιμοποιώντας ένα στατικό ποδήλατο. Στη συνέχεια συνέκριναν τα ποσοστά καρκίνου μεταξύ αυτών των ανδρών με τα επίπεδα φυσικής κατάστασης που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια του τεστ.

Διαπίστωσαν ότι τα άτομα με υψηλά επίπεδα φυσικής κατάστασης είχαν 19% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου κεφαλής και τραχήλου και 20% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου των νεφρών σε σύγκριση με την ομάδα χαμηλής φυσικής κατάστασης. Ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα, εν τω μεταξύ, ήταν 42% χαμηλότερος για τους πιο δυνατούς συμμετέχοντες, αν και αυτό εξηγήθηκε κυρίως από το αν κάπνιζαν ή όχι.

Οι πιθανότητες κατά της ανάπτυξης καρκίνου συνέχισαν να βελτιώνονται όσο αυξάνονταν το επίπεδο φυσικής κατάστασης των συμμετεχόντων, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, Δρ Aron Onerup, από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία.

Οι άνδρες που ήταν σε καλύτερη φορμα ωστόσο είχαν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν μελάνωμα και καρκίνο του προστάτη. Ο Δρ Onerup είπε ότι αυτό πιθανότατα οφείλεται στο ότι οι δραστήριοι άνδρες τείνουν να εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο και ότι υποβάλλονται ίσως σε συχνότερους ελέγχους για καρκίνο του προστάτη.