Μια μακρά, υγιή ζωή είναι στην κορυφή της λίστας επιθυμιών των περισσότερων ανθρώπων. Αλλά πώς θα καταφέρουμε να κάνουμε την επιθυμία μας πραγματικήτητα;

Ο συγγραφέας Dan Buettner αποφάσισε να πάει κατευθείαν στην πηγή: Σε συνεργασία με το National Geographic και το Εθνικό Ινστιτούτο για τη Γήρανση, εντόπισε περιοχές του κόσμου όπου οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και πιο υγιείς, όπως η Σαρδηνία στην Ιταλία, η Οκινάουα στην Ιαπωνία και το Λόμα Λίντα στην Καλιφόρνια.

Ονόμασε αυτές τις περιοχές «μπλε ζώνες» και στη συνέχεια ξεκίνησε να ανακαλύψει τι κοινό έχουν αυτοί οι πληθυσμοί. Για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι στις μπλε ζώνες είναι δραστήριοι όλη την ημέρα, έχουν ουσιαστικές επαφές στην κοινότητά τους και έχουν μια αίσθηση σκοπού στη ζωή τους.

Αλλά διαπίστωσε και ότι η διατροφή τους έχει επίσης κοινά σημεία: Ακολουθούν μερικά από αυτά που μπορούμε όλοι να εντάξουμε στο διατροφικό μας πρόγραμμα, ώστε να αποκομίσουμε και εμείς οφέλη για τη μακροβιότητα και την υγεία μας.

Φάτε φασόλια: Οι άνθρωποι στις μπλε ζώνες τρώνε φασόλια τακτικά — τουλάχιστον μισό φλιτζάνι κάθε μέρα. Τα φασόλια είναι μια φθηνή πηγή φυτικής πρωτεΐνης και είναι γεμάτα με φυτικές ίνες, ένα θρεπτικό συστατικό που συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο ασθενειών και είναι καλό για την υγεία του εντέρου.

«Ναι» στα σταυρανθή λαχανικά: Το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο περιέχουν όλα φυσικές ενώσεις που είναι καλές για την καρδιά μας και βοηθούν στην αποφυγή ορισμένων ειδών καρκίνου.

Ξηροί καρποί για σνακ: Οι αιωνόβιοι της μπλε ζώνης τρώνε περίπου 60 γραμμάρια ξηρούς καρπούς την ημέρα — περίπου δύο μικρές χούφτες. Μπορούμε να διαφοροποιήσουμε το είδος που τρώμε (όπως φιστίκια, καρύδια και αμύγδαλα) για μια σειρά από οφέλη για την υγεία μας – προσοχή, αποφύγετε τους αλατισμένους.

Πίνετε κυρίως νερό: Αν και οι άνθρωποι στις μπλε ζώνες πίνουν τσάι και καφέ, το μεγαλύτερο μέρος της ενυδάτωσής μας πρέπει να προέρχεται από το νερό. Τα αναψυκτικά είναι η Νο. 1 πηγή πρόσθετης ζάχαρης για τους περισσότερους ενήλικες, αλλά ακόμα και τα «χωρίς ζάχαρη» δεν περιέχουν θρεπτικά συστατικά. Αν και το κόκκινο κρασί είναι δημοφιλές σε ορισμένες μπλε ζώνες, οι συγγραφείς σημειώνουν ότι δεν πρέπει να αρχίσετε να πίνετε αν δεν κάνετε ήδη.

Καταναλώνετε λιγότερη ζάχαρη: Οι άνθρωποι στις μπλε ζώνες λαμβάνουν μόνο το ένα πέμπτο της ζάχαρης που λαμβάνουν οι κάτοικοι της Βόρειας Αμερικής. Αντί να καταναλώνουν ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά όλη την ημέρα, τείνουν να τρώνε γλυκά μόνο σε ειδικές περιστάσεις.

Μαγειρέψτε περισσότερα γεύματα χωρίς κρέας: Στις μπλε ζώνες, το κρέας δεν είναι το κεντρικό υλικό του γεύματος. Είναι περισσότερο ένα συνοδευτικό ή ένας τρόπος να πάρουν περισσότερη γεύση οι συνταγές. ​Τα γεύματά τους είναι ως επί το πλείστον από πρώτες ύλες φυτικής προέλευσης και τα φασόλια είναι συχνά η κύρια πηγή πρωτεΐνης (ή το τόφου στην Οκινάουα της Ιαπωνίας).