Τα άτομα που πίνουν δύο έως τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να έχουν άγχος ή κατάθλιψη, σε σύγκριση με άτομα που πίνουν περισσότερο ή λιγότερο από το δημοφιλές ρόφημα.

Προηγούμενη έρευνα είχε προτείνει διάφορα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων καφέ, όπως χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, χρόνια ηπατική νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρκίνο, σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Στην έρευνά τους, οι ειδικοί προσπάθησαν να διαπιστώσουν εάν υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και της κατάθλιψης ή του άγχους, επειδή αυτά τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι τόσο συνηθισμένα. Περίπου το 5% των ενηλίκων βιώνει τακτικά συναισθήματα κατάθλιψης και σχεδόν το 13% βιώνει τακτικά συναισθήματα ανησυχίας, νευρικότητας ή άγχους.

Οι άνθρωποι που έπιναν λιγότερο από δύο-τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους, σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου. Αλλά ο κίνδυνος ήταν ακόμη χαμηλότερος μεταξύ των ατόμων που έπιναν δύο έως τρία φλιτζάνια την ημέρα. Για κάθε φλιτζάνι πάνω από τα τρία την ημέρα, αυξανόταν ο κίνδυνος και των δύο διαταραχών ψυχικής υγείας. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Psychiatry Research.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για 146.566 άτομα από τη Μεγάλη Βρετανία που απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την ψυχική τους υγεία και τις συνήθειες κατανάλωσης καφέ μεταξύ 2006 και 2010.

Το 2016, οι συμμετέχοντες απάντησαν ερωτήσεις σε δύο ερωτηματολόγια ψυχικής υγείας που χρησιμοποιούνται συχνά για τη διάγνωση του άγχους και της κατάθλιψης. Αυτά περιλαμβάνουν ερωτήσεις όπως πόσο συχνά έχει ένα άτομο τις τελευταίες δύο εβδομάδες:

– Ενοχληθεί από το γεγονός ότι δεν μπορεί να ελέγξει το άγχος του

– Νιώθει άσχημα με τον εαυτό του ή ότι είναι αποτυχημένο ή έχει απογοητεύσει τον εαυτό του ή την οικογένειά του

– Είχε ελάχιστο ενδιαφέρον ή ευχαρίστηση να κάνει πράγματα

Περίπου το 81% των συμμετεχόντων έπινε καφέ και η πιο συχνά αναφερόμενη ποσότητα ημερήσιας πρόσληψης καφέ ήταν δύο έως τρία φλιτζάνια. Ο μέσος όρος ηλικίας των ατόμων στη μελέτη ήταν 56 ετών και σχεδόν το 57% ήταν γυναίκες.

«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν τη σύσταση ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ θα μπορούσε να είναι μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής για την πρόληψη και τη διαχείριση της κατάθλιψης και του άγχους στον γενικό πληθυσμό», κατέληξαν οι συγγραφείς.