Μια μελέτη με στοιχεία από τον πραγματικό κόσμο που δημοσιεύτηκε στο JAMA Open Network διαπίστωσε ότι το αντιιικό χάπι Paxlovid της Pfizer για την Covid-19 είναι πλέον λιγότερο αποτελεσματικό στην πρόληψη της νοσηλείας ή του θανάτου σε ασθενείς υψηλού κινδύνου σε σύγκριση με προηγούμενες μελέτες. Αλλά όταν εξετάζουμε μόνο την πρόληψη θανάτου, το αντιικό εξακολουθούσε να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό.

Το Paxlovid ήταν περίπου 37% αποτελεσματικό στην πρόληψη θανάτου ή της νοσηλείας σε ασθενείς υψηλού κινδύνου. Η μελέτη εξέτασε επίσης το αντιιικό Lagevrio, που κατασκεύασε η Merck και διαπίστωσε ότι ήταν περίπου 41% αποτελεσματικό. Μόνο για την πρόληψη του θανάτου, ωστόσο, το Paxlovid ήταν περίπου 84% αποτελεσματικό και το Lagevrio ήταν περίπου 77% αποτελεσματικό, όπως ανέφερε η μελέτη.

Η Σχολή Δημόσιας Υγείας Gillings του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας και η Κλινική του Κλίβελαντ εξέτασαν ηλεκτρονικά αρχεία υγείας 68.867 ασθενών σε νοσοκομεία στο Κλίβελαντ και τη Φλόριντα που διαγνώστηκαν με Covid-19  από την 1η Απριλίου 2022 έως τις 20 Φεβρουαρίου 2023.

Για το Paxlovid, η αποτελεσματικότητα κατά του θανάτου και της νοσηλείας ήταν χαμηλότερη από το ποσοστό αποτελεσματικότητας που βρέθηκε σε κλινικές δοκιμές το 2021, όταν και έφτανε το 86%.

Η διαφορά στην αποτελεσματικότητα στις πραγματικές και κλινικές μελέτες μπορεί να προέκυψε επειδή οι πρώτες μελέτες διεξήχθησαν με μη εμβολιασμένα άτομα. Επίσης, ο ιός έχει εξελιχθεί από εκείνες τις πρώτες μελέτες, ανέφεραν οι ερευνητές.

Οι ειδικοί δήλωσαν ότι το Paxlovid και το Lagevrio συνιστώνται για χρήση, επειδή μειώνουν τη νοσηλεία και τον θάνατο σε ασθενείς υψηλού κινδύνου που προσβάλλονται από τον κορωνοϊό, ακόμη και λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες υποπαραλλαγές.

«Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η χρήση είτε του Paxlovid είτε του Lagevrio σχετίζεται με μείωση των πιθανοτήτων θανάτου και νοσηλείας σε ασθενείς ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και εθνικότητας, στελέχους ιού, κατάσταση εμβολιασμού, προηγούμενη κατάσταση λοίμωξης ή υποκείμενων νοσημάτων», αναφέρει η μελέτη: «Και τα δύο φάρμακα μπορούν, επομένως, να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία μη νοσηλευόμενων ασθενών που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση από Covid-19».