Η πραγματοποίηση μόλις 4.000 βημάτων την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη ανάλυση μέχρι σήμερα – αν και όσο περισσότερο περπατάτε, τόσο μεγαλύτερα είναι τα οφέλη για την υγεία.

Η ιδέα ότι ο καθιστικός τρόπος ζωής συνδέεται με την κακή υγεία είναι πλέον καλά εδραιωμένη, ωστόσο, μέχρι τώρα, δεν ήταν σαφές ποιος είναι ο βέλτιστος αριθμός βημάτων που πρέπει να επιδιώκουν οι άνθρωποι ή εάν υπάρχει ένα ανώτερο όριο πέρα από το οποίο τα οφέλη για την υγεία είναι ελάχιστα.

Για να δώσουν απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, ερευνητές με επικεφαλής τον Maciej Banach, καθηγητή καρδιολογίας στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Λοτζ στην Πολωνία, εξέτασαν δεδομένα από 17 προηγούμενες έρευνες στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 226.889 άτομα, τα οποία παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για επτά χρόνια.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Preventive Cardiology, έδειξε ότι το περπάτημα για τουλάχιστον 3.967 βήματα την ημέρα άρχισε να μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, ενώ 2.337 βήματα την ημέρα μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Πάνω από αυτά τα όρια, κάθε αύξηση 1.000 βημάτων την ημέρα συσχετίστηκε με 15% μείωση του κινδύνου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, ενώ μια αύξηση 500 βημάτων την ημέρα συσχετίστηκε με 7% μείωση του θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.

«Η μελέτη μας επιβεβαιώνει ότι όσο περισσότερο περπατάτε, τόσο το καλύτερο. Διαπιστώσαμε ότι αυτό ισχύει τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας και ανεξάρτητα από πού ζείτε», είπε ο Δρ Banach: «Επιπλέον, η ανάλυσή μας δείχνει ότι χρειάζονται μόλις 4.000 βήματα την ημέρα για να μειωθούν σημαντικά οι θάνατοι από οποιαδήποτε αιτία και ακόμη λιγότερα για να μειωθούν οι θάνατοι από καρδιαγγειακά νοσήματα».

Για τις νεότερες ηλικιακές ομάδες, η πιο έντονη βελτίωση στην υγεία παρατηρήθηκε σε άτομα που έκαναν μεταξύ 7.000 και 13.000 καθημερινά βήματα, ενώ για τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, ήταν μεταξύ 6.000 και 10.000 βήματα.

Η ομάδα αξιολόγησε επίσης τον αντίκτυπο του περπατήματος έως και 20.000 βημάτων την ημέρα – που ισοδυναμεί με περπάτημα περίπου 15 χιλιομέτρων – και διαπίστωσε ότι τα οφέλη για την υγεία συνέχισαν να αυξάνονται. «Δεν είδαμε καμία φθίνουσα επίδραση ή δυνητικό κίνδυνο για καμία από τις ομάδες που ερευνήθηκαν», σημείωσε η ερευνητική ομάδα, ωστόσο, προειδοποίησε ότι τα δεδομένα για άτομα που περπατούν τόσο πολύ παραμένουν περιορισμένα και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες.

Ο Banach είπε: «Σε έναν κόσμο όπου έχουμε ολοένα και πιο προηγμένα φάρμακα για να στοχεύσουμε συγκεκριμένες παθήσεις όπως οι καρδιαγγειακές, πιστεύω ότι πρέπει πάντα να τονίζουμε ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής και της άσκησης, μπορεί να είναι τουλάχιστον εξίσου – ή ακόμα περισσότερο – αποτελεσματικές. στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου και στην παράταση της ζωής».