Ένας στους επτά ενήλικες και ένα στα οκτώ παιδιά μπορεί να είναι σχεδόν εθισμένοι στα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, επεσήμαναν ειδικοί, κάνοντας έκκληση να χαρακτηρίζονται ορισμένα τέτοια προϊόντα ως εθιστικά.

Πρόσφατες μελέτες έχουν συνδέσει τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα αναψυκτικά, τα συσκευασμένα μπισκότα, το ψωμί του τοστ, τα δημητριακά πρωινού, τα έτοιμα γεύματα και το junk food με κακά αποτελέσματα για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου καρκίνου, της αύξησης βάρους και καρδιακών παθήσεων. Στον όρο περιλαμβάνεται κάθε τρόφιμο που έχει «δημιουργηθεί» προσθέτοντας λιπαρά, ζάχαρη, χρωστικές ουσίες, ενισχυτικά γεύσης.

Τώρα οι ερευνητές λένε ότι ο τρόπος με τον οποίο ορισμένοι άνθρωποι καταναλώνουν τέτοιες τροφές θα μπορούσε «να πληροί τα κριτήρια διάγνωσης της διαταραχής χρήσης ουσιών».

Συμπεριφορές που θα μπορούσαν να πληρούν αυτά τα κριτήρια περιλαμβάνουν: έντονη λαχτάρα, συμπτώματα στέρησης, λιγότερο έλεγχο της πρόσληψης και συνεχιζόμενη χρήση παρά τις συνέπειες όπως η παχυσαρκία, η υπερφαγική διαταραχή, η κακή σωματική και ψυχική υγεία και η χειρότερη ποιότητα ζωής.

Η ανάλυση 281 μελετών από 36 διαφορετικές χώρες διαπίστωσε ότι ο «εθισμός στα επεξεργασμένα τρόφιμα» εκτιμάται ότι εμφανίζεται στο 14% των ενηλίκων και στο 12% των παιδιών, όπως έγραψαν οι ερευνητές στο British Medical Journal.

Οι επιστήμονες είπαν ότι εάν ορισμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και λίπη κατηγοριοποιηθούν επίσημα ως «εθιστικά», θα μπορούσε να υπάρξει βελτίωση της δημόσιας υγείας μέσω αλλαγών στις κοινωνικές, κλινικές και κρατικές πολιτικές.

«Υπάρχει συγκλίνουσα και σταθερή υποστήριξη για την εγκυρότητα και την κλινική συνάφεια του εθισμού στα τρόφιμα», δήλωσε η Δρ Ashley Gearhardt, συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ: «Αναγνωρίζοντας ότι ορισμένοι τύποι επεξεργασμένων τροφίμων έχουν τις ιδιότητες εθιστικών ουσιών, ίσως βοηθήσουμε στη βελτίωση της παγκόσμιας υγείας».

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και την Ισπανία, «Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες ή τα λίπη προκαλούν παρόμοια επίπεδα εξωκυτταρικής ντοπαμίνης στο ραβδωτό του εγκεφάλου με αυτά που παρατηρούνται με εθιστικές ουσίες όπως η νικοτίνη και το αλκοόλ. «Βάσει αυτών των συμπεριφορικών και βιολογικών παραλληλισμών, τα τρόφιμα που παρέχουν υψηλά επίπεδα επεξεργασμένων υδατανθράκων ή πρόσθετων λιπών είναι ισχυρά υποψήφια για να χαρακτηριστούν εθιστική ουσία».

Ενώ οι ερευνητές συμφωνούν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί πώς ακριβώς τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα προκαλούν μια εθιστική απόκριση, αυτά που είχαν υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες και λίπη «καταναλώνονταν σαφώς με εθιστικά πρότυπα» και είχαν επιβλαβή αποτελέσματα για την υγεία.