Ο FDA, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, ενέκρινε μια νέα συσκευή που χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα κατά των όγκων του ήπατος, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, όπου και αναπτύχθηκε η θεραπευτική μέθοδος.

Η τεχνική – που ονομάζεται ιστοτριψία – θα μπορούσε να είναι μια εναλλακτική λύση στη χειρουργική επέμβαση, την ακτινοβολία και τη χημειοθεραπεία, που συχνά έχουν παρενέργειες, όπως ανέφερε το πανεπιστήμιο σε δελτίο τύπου.

«Μια κλινική δοκιμή ιστοτριψίας σε ανθρώπους που βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2021 στο U-M Rogel Cancer Center και σε άλλες τοποθεσίες, πραγματοποιείται σε ασθενείς με πρωτογενείς και μεταστατικούς όγκους του ήπατος, αποδεικνύοντας την ικανότητα της τεχνολογίας να ανταποκρίνεται στους στόχους αποτελεσματικότητας και ασφάλειας της δοκιμής», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η τεχνική χρησιμοποιεί στοχευμένα κύματα υπερήχων για να σχηματίσει μικροφυσαλίδες μέσα σε έναν όγκο: «Οι δυνάμεις που δημιουργούνται καθώς αυτές οι φυσαλίδες σχηματίζονται και καταρρέουν προκαλούν τη διάσπαση του όγκου, σκοτώνοντας καρκινικά κύτταρα και αφήνοντας τα υπολείμματα να καθαριστούν από το ανοσοποιητικό σύστημα».

Η ιστοτριψία είναι πιο εύκολο να ελεγχθεί, ώστε να βέβαιο ότι χτυπά τον όγκο και όχι υγιείς ιστούς, σε αντίθεση με την ακτινοβολία, η οποία επηρεάζει τα πάντα στο πέρασμά της.

Η εταιρεία HistoSonics μπορεί τώρα να πουλήσει την πλατφόρμα εκτέλεσης ιστοτριψίας που έχει δημιουργήσει σε νοσοκομεία για θεραπεία ήπατος. Η εταιρεία εδρεύει στη Μινεάπολη, ενώ το τμήμα προηγμένης έρευνας και ανάπτυξης στο Μίσιγκαν.

«Η ιστοτριψία είναι μια συναρπαστική νέα τεχνολογία που, αν και βρίσκεται σε πρώιμα στάδια κλινικής χρήσης, μπορεί να προσφέρει μια μη επεμβατική θεραπευτική επιλογή για ασθενείς με καρκίνο του ήπατος. Ας ελπίσουμε ότι μπορεί να συνδυαστεί με καθιερωμένες θεραπείες για ένα συνεργατικό θεραπευτικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο Δρ Mishal Mendiratta-Lala, καθηγητής ακτινολογίας στην Ιατρική Σχολή του Μίσιγκαν και κύριος ερευνητής στην κλινική δοκιμή του πανεπιστημίου.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να περιμένουμε να καταργηθούν αμέσως η χημειοθεραπεία και οι θεραπείες ακτινοβολίας: Το μηχάνημα έχει εγκριθεί για χρήση μόνο σε ασθενείς με καρκίνο του ήπατος, ενώ η περιορισμένη διαθεσιμότητα και η υψηλή τιμή του – περίπου 12.500 $ ανά θεραπεία – σημαίνει ότι θα περάσει καιρός ακόμα έως ότου η χρήση του γίνει κανόνας.