Αρκετοί Αυστριακοί νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο αφού χρησιμοποίησαν αυτό που πιστεύεται ότι ήταν ψεύτικο φάρμακο απώλειας βάρους: το Ozempic, είναι φάρμακο για τον διαβήτη τύπου 2, αλλά έχει γίνει γνωστό τελευταία για την αποτελεσματικότητά του στην απώλεια βάρους, με αποτέλεσμα αρκετοί άνθρωποι να προσπαθούν να το προμηθευτούν χωρίς συνταγή γιατρού για να χάσουν κιλά, οδηγούμενοι σε ύποπτους προμηθευτές, online συνήθως και να γίνονται θύματα απάτης, με κίνδυνο για την υγεία τους.

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο για την Ασφάλεια στην Υγεία της Αυστρίας, το BASG, δήλωσε ότι είχε καταγράψει «σοβαρές παρενέργειες», όπως χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και επιληπτικές κρίσεις.

Αυτό έδειξε ότι τα φάρμακα «περιείχαν ψευδώς ινσουλίνη» αντί για το δραστικό συστατικό του Ozempic, τη σεμαγλουτίδη, όπως ανέφερε η BASG. Τώρα, διενεργείται έρευνα, για να διαπιστωθεί από πού προμηθεύτηκαν την ουσία. Σύμφωνα με την Αυστριακή Υπηρεσία Πληροφοριών Εγκλημάτων, την BK, ανέφερε ότι σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία τα θύματα είχαν λάβει τις σύριγγες με την ουσία από έναν γιατρό με έδρα την Αυστρία και προειδοποίησε ότι αποθέματα του πλαστού φαρμάκου ενδέχεται να εξακολουθούν να είναι σε κυκλοφορία.

Τα πλαστά ειδικά στιλό έγχυσης ήταν χρωματισμένα με πιο σκούρο μπλε από τα γνήσια αντικείμενα, πρόσθεσαν οι Αρχές.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Ασφάλεια στην Υγεία της Αυστρίας κάλεσε τους γιατρούς και τους ασθενείς να ελέγξουν τις προμήθειές τους: «Το Ozempic χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο ως φάρμακο “απώλειας βάρους”, κάτι για το οποίο το φαρμακευτικό προϊόν δεν είναι εγκεκριμένο», ανέφερε.

Τόσο η αυστριακή αστυνομία όσο και το υπουργείο Υγείας έχουν προειδοποιήσει το κοινό να μην χρησιμοποιεί τέτοιες ενέσεις απώλειας βάρους από «αμφίβολες πηγές».

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ο EMA, προειδοποίησε πρόσφατα ότι η αύξηση της ζήτησης για το Ozempic είχε οδηγήσει σε «κατάσταση έλλειψης» για τους διαβητικούς ασθενείς.

Την περασμένη εβδομάδα, ο EMA και ο Ρυθμιστικός Οργανισμός Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (MHRA) προειδοποίησαν ότι πλαστές συσκευές τύπου στιλό Ozempic, από προμηθευτές στην Αυστρία και τη Γερμανία, εντοπίστηκαν σε χονδρεμπόρους στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ε.Ε.

Ο MHRA ανέφερε: «Όλες οι συσκευές τύπου στιλό που εντοπίστηκαν έχουν ανακληθεί και καταγραφεί και καμία από τις συσκευές τύπου στιλό δεν έχει παραδοθεί σε ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο».