Ένα εμβόλιο για τη γρίπη σε μορφή ρινικού σπρέι που μπορεί ο καθένας να χορηγεί στον εαυτό του θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο την επόμενη χρονιά.

Η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca ανακοίνωσε ότι ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων, ο FDA, εξετάζει την έγκριση του εμβολίου της χωρίς βελόνες και σύριγγες για οικιακή χρήση. Το FluMist, όπως ονομάζεται, θα πρέπει να φυλάσσεται σε ψυγείο και θα αποστέλλεται σε μονωμένη συσκευασία στα σπίτια των ενδιαφερομένων.

Το FluMist υπάρχει στην πραγματικότητα εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες και είναι εγκεκριμένο για άτομα ηλικίας 2 έως 49 ετών. Για ένα διάστημα, μια συμβουλευτική επιτροπή του CDC (του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ) ανέδειξε το FluMist ως το προτιμώμενο εμβόλιο γρίπης για τα παιδιά, όμως αργότερα, η αποτελεσματικότητά του αμφισβητήθηκε.

Η AstraZeneca αναμένει από τον FDA να αποφασίσει εάν θα επιτρέψει τη χρήση του FluMist κατ’ οίκον έως την άνοιξη του 2024. Η ευκολία της χορήγησης στο σπίτι θα μπορούσε να αυξήσει τον αριθμό των ατόμων που κάνουν εμβόλιο κατά της γρίπης, δήλωσε ο Δρ Ravi Jhaveri, Επικεφαλής Λοιμωδών Νοσημάτων στο Τμήμα Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern.

«Τα ποσοστά εμβολιασμού για παιδιά και ενήλικες κάτω των 50 ετών μειώθηκαν την περίοδο της γρίπης 2022-2023, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για πιο προσιτές λύσεις», δήλωσε ο γιατρόςi σε δελτίο Τύπου της AstraZeneca: «Η δυνατότητα των ατόμων και των γονέων να επιλέγουν πού θα χορηγήσουν ένα εμβόλιο γρίπης χωρίς ένεση θα μπορούσε να βοηθήσει στην αύξηση της πρόσβασης και στη συνέχεια, στα ποσοστά εμβολιασμού και να ωφελήσει σε μεγάλο βαθμό όσους επηρεάζονται περισσότερο από αυτή τη σοβαρή και μεταδοτική αναπνευστική ασθένεια».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, χάρη και στον ασυνήθιστα καλό καιρό η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα στην Ελλάδα παραμένει κάτω του 10%, ποσοστό που αποτελεί το εποχικό  όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Την προηγούμενη εβδομάδα δεν καταγράφηκαν νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.