Οι καρδιαγγειακοί θάνατοι που προκαλούνται από την υπερβολική ζέστη θα μπορούσαν να διπλασιαστούν και ενδεχομένως να τριπλασιαστούν μέχρι τα μέσα του αιώνα, εάν δεν γίνει κάτι για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με τους φόβους που εξέφρασε η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

Οι προβλέψεις παρουσιάστηκαν σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, η υπερβολική ζέστη, που ορίζεται ως μέγιστος δείκτης θερμότητας 33 βαθμών Κελσίου ή υψηλότερος, συσχετίστηκε με 1.651 υπερβάλλοντες καρδιαγγειακούς θανάτους ετησίως από το 2008 έως το 2019.

Μέχρι το 2036-2065, αυτός ο ετήσιος αριθμός θα μπορούσε να αυξηθεί σε 4.320 υπερβάλλοντες θανάτους, εάν εφαρμοστούν οι προτεινόμενες πολιτικές για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Εάν ληφθούν τα ελάχιστα μέτρα για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, μπορεί να υπάρχουν 5.491 τέτοιοι θάνατοι, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Η κλιματική αλλαγή και οι πολλές εκδηλώσεις της θα διαδραματίζουν όλο και πιο σημαντικό ρόλο στην υγεία των κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο τις επόμενες δεκαετίες», είπε ο Δρ Sameed Khatana, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και καρδιολόγος. στο Philadelphia VA Medical Center: «Η κλιματική αλλαγή είναι επίσης ένα ζήτημα δικαιοσύνης για την υγεία, καθώς θα επηρεάσει ορισμένα άτομα και πληθυσμούς σε δυσανάλογο βαθμό και μπορεί να επιδεινώσει τις προϋπάρχουσες ανισότητες στον τομέα της υγείας στις ΗΠΑ και αλλού».

Οι προϋπάρχουσες ανισότητες στον τομέα της υγείας θα αυξηθούν εάν δεν γίνει τίποτα, ανέφερε το δελτίο Τύπου της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Η μελέτη ανέφερε ότι η αύξηση στους καρδιαγγειακούς θανάτους που σχετίζονται με τη ζέστη προβλέπεται να είναι 3,5 φορές μεγαλύτερη σε άτομα 65 ετών και άνω σε σύγκριση με τους νεότερους ενήλικες και 4,6 φορές μεγαλύτερη για τους μαύρους ενήλικες από ό,τι για τους λευκούς ενήλικες.

Ο Δρ Khatana είπε ότι προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι οι μαύροι κάτοικοι μπορεί να έχουν λιγότερη πρόσβαση σε κλιματισμό και να μένουν σε περιοχές με λιγότερη κάλυψη δέντρων. Μπορεί επίσης να έχουν υψηλότερο βαθμό έκθεσης στο «φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας», το οποίο συμβαίνει όταν περιοχές με περισσότερες κατοικίες, κτίρια και δρόμους έχουν μεγαλύτερες αυξήσεις θερμοκρασίας από τις λιγότερο ανεπτυγμένες οικιστικά περιοχές.