Η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence) θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόβλεψη ή ακόμη και στην πρόληψη αιφνίδιου καρδιακού θανάτου μέσω αναλύσεων ηλεκτρονικών αρχείων υγείας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι επιστήμονες εξέτασαν αρχεία από 25.000 ανθρώπους που πέθαναν ξαφνικά και 70.000 που νοσηλεύτηκαν για καρδιακή ανακοπή. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσουν «εξατομικευμένες εξισώσεις υγείας» που εντόπισαν τον κίνδυνο θανάτου ενός ατόμου από ξαφνική καρδιακή ανακοπή, ανέφερε η Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση για τη μελέτη.

Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος αποτελεί το 10% έως 20% των θανάτων συνολικά, λέει η Ένωση, με την πρόβλεψή του να είναι συνήθως δύσκολη: «Προτείναμε μια νέα προσέγγιση που δεν περιορίζεται στους συνήθεις παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, αλλά περιλαμβάνει όλες τις ιατρικές πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας», δήλωσε ο Δρ Xavier Jouven, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο Κέντρο Καρδιαγγειακής Έρευνας του Παρισιού.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν πληροφορίες από περισσότερες από 1 εκατομμύριο νοσοκομειακές διαγνώσεις και 10 εκατομμύρια συνταγογραφήσεις. Τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν από ιατρικά αρχεία που προηγήθηκαν των θανάτων έως και 10 χρόνια.

«Χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη για να αναλύσουν τα δεδομένα, οι ερευνητές κατασκεύασαν σχεδόν 25.000 εξισώσεις με εξατομικευμένους παράγοντες υγείας που χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό εκείνων των ανθρώπων που διέτρεχαν πολύ υψηλό κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου», ανέφερε η Ένωση.

Οι εξισώσεις περιελάμβαναν ιατρικές λεπτομέρειες, πληροφορίες για θεραπείας και διαταραχές, όπως η κατάχρηση αλκοόλ.

Η ανάλυση της τεχνητής νοημοσύνης εντόπισε άτομα με περισσότερες από 90% πιθανότητες να πεθάνουν ξαφνικά, που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 25% όλων των αιφνιδίων καρδιακών θανάτων.

«Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης είναι απαραίτητη για την ανίχνευση σε ένα άτομο μιας αλληλουχίας ιατρικών πληροφοριών που έχουν καταγραφεί με την πάροδο των ετών που θα σχηματίσει μια πορεία που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου», είπε ο Δρ Jouven: «Ελπίζουμε ότι με μια εξατομικευμένη λίστα παραγόντων κινδύνου, οι ασθενείς θα μπορούν να συνεργαστούν με τους γιατρούς τους για να μειώσουν αυτούς τους παράγοντες κινδύνου και τελικά να μειώσουν την πιθανότητα αιφνίδιου καρδιακού θανάτου».