Χρειάζεστε περισσότερα κίνητρα για να βάλετε την άσκηση στην καθημερινότητά σας; Τα οφέλη στην καρδιαγγειακή υγεία και την ψυχολογία δεν σας είναι αρκετά; Ώρα λοιπόν να μάθετε ότι θα μπορούσατε και να σας βοηθήσει να γλιτώσετε από επώδυνες ή ακόμα και απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές μετά από μια χειρουργική επέμβαση.

Πλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών μετά από μια επέμβαση. Χάρη σε νέα δεδομένα παρακολούθησης φυσικής κατάστασης, ερευνητές από το Ιατρικό Κολλέγιο του Ουισκόνσιν κατέληξαν σε έναν αριθμό: Οι άνθρωποι που περπατούν τουλάχιστον 7.500 βήματα την ημέρα έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες από αυτούς που περπατούν λιγότερο να έχουν τέτοιες επιπλοκές.

Αυτό ισχύει ακόμη και για ασθενείς με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) ή προβλήματα υγείας, καθώς και για όσους υποβάλλονται σε πιο περίπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις, σημείωσαν οι ερευνητές, οι οποίοι παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο Συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών στη Βοστώνη.

«Το αξιοσημείωτο με αυτή τη μελέτη είναι ότι επιτέλους αρχίζουμε να ποσοτικοποιούμε ακριβώς πόση βελτιστοποίηση μπορούμε να επιτύχουμε στον τομέα της σωματικής άσκησης», δήλωσε ο Δρ Thomas Varghese, επικεφαλής γενικής θωρακικής χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα, που δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα παρακολούθησης φυσικής κατάστασης από σχεδόν 500 άτομα (μέση ηλικία 57 ετών) τους μήνες ή τα χρόνια πριν από τις χειρουργικές επεμβάσεις τους. Όσοι έκαναν τουλάχιστον 7.500 βήματα την ημέρα είχαν, κατά μέσο όρο, 51% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν επιπλοκές, όπως λοίμωξη ή αργή επούλωση πληγών, εντός 3 μηνών μετά το χειρουργείο.

«Υπάρχουν πιθανώς πολλοί παράγοντες που εξηγούν τα ευρήματά μας», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Δρ Anai Kothari, καθηγητής χειρουργικής ογκολογίας στο Ιατρικό Κολλέγιο του Ουισκόνσιν: «Εικάζουμε ότι η βελτιωμένη φυσική κατάσταση μπορεί να αλλάξει την απόκριση στο στρες της χειρουργικής επέμβασης και να οδηγήσει σε βελτιωμένα αποτελέσματα».

Πολλές από τις χειρουργικές επεμβάσεις ήταν «χαμηλού κινδύνου», όπου ο ασθενής είτε πέρασε μόλις μια νύχτα στο νοσοκομείο για να αναρρώσει είτε πήγε στο σπίτι την ίδια μέρα, σημείωσε ο Δρ Kothari. Συνολικά, το 13% των ασθενών είχαν κάποια μετεγχειρητική επιπλοκή, που ευθυγραμμίζεται με στατιστικά από προηγούμενες μελέτες.

Η μελέτη συμβάλλει σε έναν αυξανόμενο όγκο έρευνας που συνδέει τη φυσική κατάσταση της καρδιάς και των πνευμόνων ενός ασθενούς με τα χειρουργικά αποτελέσματα. Ένα υψηλότερο επίπεδο φυσικής κατάστασης μπορεί να κάνει τους ανθρώπους πιο ικανούς να αντέξουν τις επιπλοκές και να επιταχύνουν την ανάρρωση, κατέληξαν οι ερευνητές. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία του ασθενούς έναντι της φλεγμονής λόγω του άγχους πριν από την επέμβαση και της μειωμένης πρόσληψης οξυγόνου από την αναισθησία. Η φυσική κατάσταση συνδέεται επίσης με καλύτερη διάθεση και συναισθηματική ευεξία, η οποία έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην επούλωση των πληγών.

Οι χειρουργικές επιπλοκές μπορεί να προκαλέσουν πόνο και ταλαιπωρία, περισσότερα ιατρικά έξοδα και, σε λιγότερο από 1% των περιπτώσεων, ακόμη και θάνατο. Έχοντας αυτό κατά νου, οι γιατροί είναι πλέον πιο πιθανό να συστήσουν προγράμματα σωματικής δραστηριότητας και άσκησης για να μειώσουν τους κινδύνους ενός χειρουργείου. Ιδανικά, οι άνθρωποι θα πρέπει να διατηρούν ένα υψηλό επίπεδο φυσικής κατάστασης πολύ πριν χρειαστούν χειρουργική επέμβαση. Αλλά ακόμα και η έναρξη ενός εξατομικευμένου προγράμματος φυσικής κατάστασης, 2 έως 3 εβδομάδες πριν από το χειρουργείο, μπορεί να κάνει τη διαφορά.