Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι μπορεί να έχουν ανακαλύψει γιατί μερικοί άνθρωποι έχουν πονοκέφαλο μετά από ένα μικρό ποτήρι κόκκινο κρασί, παρόλο που δεν τους ενοχλεί να πίνουν άλλα είδη αλκοολούχων ποτών.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια αναφέρει ότι αυτό οφείλεται σε μια ένωση στα κόκκινα σταφύλια που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον τρόπο με τον οποίο το σώμα μεταβολίζει το αλκοόλ. Η ένωση αυτή είναι ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται κερσετίνη.

Τα κόκκινα σταφύλια παράγουν περισσότερη κερσετίνη όταν εκτίθενται στον ήλιο. Και αυτό σημαίνει ότι τα ακριβότερα κόκκινα κρασιά, πιθανότατα είναι χειρότερα για τα άτομα που παθαίνουν πονοκέφαλο από την κατανάλωσή τους, είπε ένας από τους ερευνητές, ο καθηγητής Andrew Waterhouse.

«Οι ποικιλίες σταφυλιού που καλλιεργούνται σε μεγάλα αμπέλια με πολλά φύλλα, δεν εκτίθενται τόσο πολύ στον ήλιο. Αντίθετα, οι υψηλής ποιότητας ποικιλίες είναι από μικρότερες καλλιέργειες με λιγότερα φύλλα», εξήγησε.

Ωστόσο, ο καθηγητής Roger Corder, ειδικός στην πειραματική θεραπευτική, στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, είπε ότι ανεκδοτολογικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι τα φθηνότερα κρασιά είναι χειρότερα για τον πονοκέφαλο.

Αρκετές θεωρίες έχουν προταθεί για να εξηγήσουν τους πονοκεφάλους από το κόκκινο κρασί, που μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε 30 λεπτά από την κατανάλωση ακόμη και μικρών ποσοτήτων. Μερικοί έχουν προτείνει ότι η αιτία μπορεί να είναι τα θειώδη – συντηρητικά που παρατείνουν τη διάρκεια ζωής και διατηρούν φρέσκο το κρασί. Γενικά όμως, η περιεκτικότητα σε θειώδη είναι υψηλότερη στα γλυκά λευκά κρασιά παρά στα κόκκινα. Και ενώ μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι αλλεργικοί στα θειώδη και να πρέπει να τα αποφεύγουν, υπάρχουν όμως ελάχιστα στοιχεία ότι ευθύνονται για τους πονοκεφάλους.

Ένας άλλος πιθανός ένοχος είναι η ισταμίνη – ένα συστατικό πιο κοινό στο κόκκινο κρασί από το λευκό ή το ροζέ. Η ισταμίνη μπορεί να διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία στο σώμα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο. Όμως λείπουν οι απόλυτες αποδείξεις γι’ αυτή τη θεωρία.

Η κερσετίνη γίνεται προβληματική μόνο όταν αναμειγνύεται με το αλκοόλ, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι δημοσιεύσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Scientific Reports. Η κερσετίνη βρίσκεται επίσης σε πολλά άλλα φρούτα και λαχανικά -και διατίθεται ακόμη και ως συμπλήρωμα υγείας λόγω των ευεργετικών αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της- και δεν φαίνεται να προκαλεί από μόνη της πονοκεφάλους.