Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ζήτησε από την Κίνα περισσότερες πληροφορίες σχετικά με «συστάδες κρουσμάτων αδιάγνωστης πνευμονίας» που φέρεται να εξαπλώνονται μεταξύ των παιδιών στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Τα μη κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι τα παιδιατρικά νοσοκομεία σε μέρη της Κίνας είναι γεμάτα από άρρωστα παιδιά. Οι κινεζικές αρχές απέδωσαν την αύξηση των ασθενειών που μοιάζουν με γρίπη φέτος τον χειμώνα στην άρση των μέτρων για την Covid-19.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΠΟΥ αναφέρει ότι θέλει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αναφορές στα μέσα ενημέρωσης στο ProMed – ένα παγκόσμιο σύστημα επιτήρησης επιδημιών – για σειρά κρουσμάτων αδιάγνωστης πνευμονίας σε παιδιά στη βόρεια Κίνα.

Μετά τη δημοσίευση της δήλωσης του ΠΟΥ, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua δημοσίευσε άρθρο στο οποίο αξιωματούχους της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας δήλωσαν ότι δίνουν μεγάλη προσοχή στη διάγνωση και τη φροντίδα παιδιών με αναπνευστικές ασθένειες.

Ενώ οι αναφορές από την Κίνα μπορεί να αναστατώνουν καθώς φέρνουν αναμνήσεις από την πανδημία του κορωνοϊού, είναι καλή ιδέα για τον ΠΟΥ να ζητά σαφήνεια για τα περιστατικά. Αλλά μέχρι να ανταποκριθεί το Πεκίνο, δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε γιατί υπάρχει αυτή η απότομη αύξηση των λοιμώξεων και το είδος τους.

Από τον Οκτώβριο, η βόρεια Κίνα έχει αναφέρει «αύξηση ασθένειας που μοιάζει με γρίπη» σε σύγκριση με την ίδια περίοδο τα τελευταία τρία χρόνια, προσθέτει ο ΠΟΥ.

Την περασμένη εβδομάδα, η Εθνική Επιτροπή Υγείας δήλωσε ότι υπήρξε αύξηση σε αρκετές αναπνευστικές ασθένειες σε όλη τη χώρα, ιδίως γρίπη, Covid-19, μυκόπλασμα πνευμονίας -μια κοινή βακτηριακή λοίμωξη που επηρεάζει μικρότερα παιδιά- και αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV). Αξιωματούχοι απέδωσαν την άνοδο στην άρση των περιορισμών για την Covid-19.

Άλλες χώρες είδαν παρόμοια άνοδο σε ασθένειες που μοιάζουν με γρίπη μόλις ήρθησαν οι περιορισμοί για την πανδημία.

Ο καθηγητής Paul Hunter, του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας, είπε ότι προς το παρόν υπάρχουν πολύ λίγες πληροφορίες για να γίνει οριστική διάγνωση για το τι προκαλεί τις λοιμώξεις: «Συνολικά, αυτό δεν μου φαίνεται σαν επιδημία εξαιτίας ενός νέου ιού. Αν ήταν, θα περίμενα να δω πολλές περισσότερες λοιμώξεις σε ενήλικες. Οι λίγες λοιμώξεις που αναφέρθηκαν σε ενήλικες υποδηλώνουν υπάρχουσα ανοσία από προηγούμενη έκθεση».