Μια νέα οδοντόκρεμα δείχνει πολλά υποσχόμενη ως θεραπεία για τους ενήλικες που είναι αλλεργικοί στα φιστίκια. Η ερευνητική οδοντόκρεμα φέρει την ετικέτα INT301 και πέτυχε τους στόχους ασφαλείας της σε μια πρώιμη τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή.

Τριάντα δύο ενήλικες, ηλικίας 18-55 ετών, που ήταν αλλεργικοί στα φιστίκια, εγγράφηκαν στη δοκιμή που είχε διάρκεια 4 μηνών. Οι συμμετέχοντες τοποθετήθηκαν τυχαία σε ομάδες που έλαβαν είτε αυξανόμενες ποσότητες πρωτεΐνης φιστικιού μέσω της οδοντόκρεμας για να ελεγχθεί πόση μπορούσαν να ανεχθούν με ασφάλεια, είτε μια απλή οδοντόκρεμα ως placebo, που δεν είχε πρωτεΐνες φιστικιού.

«H INT301 έδειξε ασφάλεια σε όλες τις ομάδες θεραπείας», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, Δρ William Berger, αλλεργιολόγος και σύμβουλος της Intrommune, μιας εταιρείας βιοτεχνολογίας με έδρα τη Νέα Υόρκη, η οποία ανέπτυξε την οδοντόκρεμα.

Η οδοντόκρεμα είναι μια μορφή στοματικής ανοσοθεραπείας και εκθέτει το σώμα σε ένα αλλεργιογόνο σε μικροσκοπικές, αλλά αυξανόμενες ποσότητες με την πάροδο του χρόνου για να αυξήσει την ανοχή σε περίπτωση που κάποιος εκτεθεί κατά λάθος σε αυτό. Σε αντίθεση με κάποιες άλλες στοματικές ανοσοθεραπείες, αυτή στοχεύει κύτταρα όχι μόνο κάτω από τη γλώσσα, αλλά σε πολλά σημεία του στόματος προσφέροντας μεγαλύτερες πιθανότητες απευαισθητοποίησης στις  αλλεργίες, είπε ο Δρ Berger, που παρουσίασε τα ευρήματα της κλινικής δοκιμής στην ετήσια συνάντηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας.

Όλοι οι συμμετέχοντες στο σκέλος θεραπείας ανέχθηκαν την υψηλότερη δόση που τους δόθηκε. Επιπλέον, δεν υπήρξαν μέτριες ή σοβαρές παρενέργειες, σημείωσε ο ερευνητής. Η κύρια αντίδραση για όσους χρησιμοποίησαν τη θεραπευτική οδοντόκρεμα ήταν ήπιος κνησμός στο εσωτερικό του στόματος που μπορούσε να εξαλειφθεί με αντιισταμινικά.

Οι ρυθμιστικές αρχές της κλινικής δοκιμής είχαν ζητήσει από τους ερευνητές να παρακολουθήσουν τυχόν παρενέργειες στα δόντια και ο Δρ Berger υπογράμμισε ότι δεν παρατηρήθηκε η οδοντόκρεμα να προκαλεί προβλήματα στα δόντια ή στο στόμα.

Αυτή η πρώιμη μελέτη ήταν πρωτίστως μια δοκιμή ασφάλειας, αλλά οι ερευνητές βρήκαν επίσης σημάδια στις εξετάσεις αίματος των συμμετεχόντων ότι η οδοντόκρεμα βοηθά στην αλλεργική απευαισθητοποίηση των ενηλίκων στην πρωτεΐνη των φιστικιών. Η αποτελεσματικότητά της όμως θα διερευνηθεί περαιτέρω σε μελλοντική δοκιμή.