Οι πάσης φύσης ασθένειες θα μπορούσαν τελικά να σκοτώσουν περισσότερους ανθρώπους στη Γάζα απ’ ότι οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ, εάν δεν αποκατασταθεί το σύστημα υγείας της πολύπαθης περιοχής, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Η διάρροια και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι ευρέως διαδεδομένες μεταξύ των παιδιών στις υπερπλήρεις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, όπου σχεδόν 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν βρειι καταφύγιο. Επίσης, οι ανθρωποι με χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος δεν λαμβάνουν καμία θεραπεία.

Η προειδοποίηση έρχεται καθώς η εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς μπήκε στην πέμπτη ημέρα της, αφού συμφωνήθηκε παράταση 48 ωρών μεταξύ των δύο πλευρών: Η συμφωνία με τη μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Πολιτειών αναμένεται να απελευθερώσει επιπλέον 20 γυναίκες και παιδιά από το Ισραήλ που κρατούνται όμηροι στη Γάζα με αντάλλαγμα 60 γυναίκες και εφήβους από την Παλαιστίνη που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

Το Ισραήλ ξεκίνησε στρατιωτική εκστρατεία στη Γάζα και επέβαλε πολιορκία ως απάντηση σε μια άνευ προηγουμένου διασυνοριακή επίθεση ενόπλων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία τουλάχιστον 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 240 απήχθησαν και κρατήθηκαν ως όμηροι. Η κυβέρνηση της Χαμάς της Γάζας λέει ότι περισσότεροι από 14.800 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην περιοχή από την έναρξη των επιχειρήσεων των Ισραηλινών.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περισσότεροι από 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γάζα έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους τις τελευταίες επτά εβδομάδες. Περίπου το 60% από αυτούς βρίσκονται σε 156 εγκαταστάσεις που ανήκουν στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, την UNRWA.

Η εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Δρ Margaret Harris, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη ότι σε αυτές τις εγκαταστάσεις έχουν διαπιστωθεί κρούσματα μολυσματικών ασθενειών, με περιπτώσεις διάρροιας σε παιδιά ηλικίας πέντε ετών και άνω, πάνω από 100 φορές από τα φυσιολογικά επίπεδα. Δεν υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία για αυτά, είπε, με αποτέλεσμα ειδικά τα βρέφη να μπορούν να επιδεινωθούν και να πεθάνουν πολύ γρήγορα.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μόνο πέντε νοσοκομεία λειτουργούν εν μέρει στο βόρειο τμήμα της Γάζας, την περιοχή που βρέθηκε στο επίκεντρο της ισραηλινής χερσαίας επίθεσης.

Οκτώ από τα 11 νοσοκομεία λειτουργούν στο νότο, όπου ο ισραηλινός στρατός έδωσε εντολή στους πολίτες να καταφύγουν. Μόνο ένα από αυτά τα νοσοκομεία έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει περιπτώσεις σοβαρών τραυματισμών ή να πραγματοποιεί πολύπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις.

«Τελικά, θα δούμε περισσότερους ανθρώπους να πεθαίνουν από ασθένειες από ό,τι βλέπουμε από τους βομβαρδισμούς, αν δεν καταφέρουμε να επαναφέρουμε το σύστημα υγείας», προειδοποίησε η Δρ Harris.

Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους μέσω βιντεοκλήσεις από τη Γάζα, ο εκπρόσωπος της UNICEF James Elder ανέφερε ότι είδε νοσοκομεία γεμάτα παιδιά με φρικτά τραύματα από τον πόλεμο. Περιέγραψε ότι είδε ένα παιδί να χάνει το πόδι του, ξαπλωμένο χωρίς βοήθεια στο πάτωμα του νοσοκομείου για αρκετές ώρες, εξαιτίας έλλειψης ιατρικού προσωπικού. Άλλα τραυματισμένα παιδιά βρίσκονταν σε εξωτερικά πάρκινγκ και προαύλιους χώρους, είπε.

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ λένε ότι υπό τέτοιες συνθήκες, η επανάληψη των εχθροπραξιών θα πρέπει να είναι αδιανόητη και ζητούν εκ νέου μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός.