Μια αγωγή που σταματά τη μόλυνση από τον ιό HIV αποδεικνύεται ότι είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική προληπτική θεραπεία σε πραγματικές συνθήκες, όπως επιβεβαίωσε μια έρευνα σε 24.000 άτομα που έλαβαν την PrEP (πρόγραμμα χορήγησης προληπτικής αντιρετροϊκής αγωγής) σε όλη την Αγγλία.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA), η οποία ηγήθηκε της δοκιμής PrEP Impact μαζί με το Νοσοκομείο Chelsea and Westminster, δήλωσε ότι ήταν η μεγαλύτερη μελέτη του είδους της στον πραγματικό κόσμο.

Διεξήχθη σε 157 κλινικές σεξουαλικής υγείας σε όλη την Αγγλία μεταξύ Οκτωβρίου 2017 και Ιουλίου 2020.

Η έρευνα βρήκε ότι η χρήση του PrEP μείωσε τις πιθανότητες μόλυνσης από τον ιό HIV κατά περίπου 86% όταν χρησιμοποιείται στην καθημερινή ζωή, λαμβάνοντας υπόψη και την ασυνεπή ή εσφαλμένη χρήση. Οι κλινικές, ελεγχόμενες δοκιμές έδειξαν ότι το φάρμακο είναι 99% αποτελεσματικό.

Ο Δρ John Saunders, σύμβουλος σεξουαλικής υγείας που εργάστηκε για την έρευνα, είπε: «Αυτή η δοκιμή απέδειξε περαιτέρω την αποτελεσματικότητα της PrEP στην πρόληψη της μετάδοσης του HIV και για πρώτη φορά, απέδειξε την προστατευτική δράση που αναφέρθηκε από προηγούμενες δοκιμές αλλά σε μεγάλη κλίμακα».

Η φιλανθρωπική οργάνωση Terrence Higgins Trust για τον HIV χαιρέτισε τη δημοσίευση της μελέτης, αλλά είπε ότι πρέπει να γίνουν «περισσότερα» για να αυξηθεί η πρόσβαση και η ευαισθητοποίηση σχετικά με την αγωγή που ήδη διατίθεται στη Μεγάλη Βρετανία, ιδιαίτερα μεταξύ ορισμένων μειονοτικών ομάδων.

Η Debbie Laycock, επικεφαλής πολιτικής της οργάνωσης, δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι υπάρχουν ορισμένες κοινότητες και άτομα αυτήν τη στιγμή που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την PrEP αλλά δεν έχουν πρόσβαση σε αυτήν. Πολλές γυναίκες απλά δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει». Σημείωσε επίσης ότι η φιλανθρωπική οργάνωση ζητά να διατεθεί η PrEP στα φαρμακεία και στο διαδίκτυο για να διευρυνθεί η πρόσβαση σε αυτό.

Ο Δρ Saunders είπε ότι αν και η κλινική επιτυχία της αγωγής είχε αποδειχθεί, αυτή η μελέτη αποκάλυψε άλλες σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο χρήσης του: «Παλιότερα, δεν ξέραμε πόσοι άνθρωποι θα την ήθελαν, θα την έπαιρναν ή πόσο καιρό θα συνέχιζαν να την ακολουθούν. Τώρα γνωρίζουμε σε ποιον χορηγείται και μπορούμε να συνεργαστούμε με κλινικές για να προσπαθήσουμε να κάνουμε περισσότερους ανθρώπους να το λάβουν».

Σημείωσε επίσης ότι η «αποτελεσματικότητα στον πραγματικό κόσμο» εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, ιδιαίτερα από το εάν το φάρμακο λαμβάνεται σωστά.

Να σημειώσουμε ότι η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις ελάχιστες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δεν διατίθεται η PrEP.