Νέα μελέτη που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας δείχνει ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων λευκού ψωμιού και αλκοόλ σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι ίδιοι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών, ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου και μαγγανίου σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients, εξέτασε τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου που σχετίζεται με την πρόσληψη 139 τροφών και θρεπτικών συστατικών, αναλύοντας δεδομένα από περισσότερους από 118.000 ασθενείς.

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Zhejiang στην Κίνα χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου και παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για σχεδόν 13 χρόνια – σε αυτό το διάστημα κατέγραψαν 1.466 περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου.

Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που ανέπτυξαν καρκίνο του παχέος εντέρου είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν ορισμένα χαρακτηριστικά: Για παράδειγμα, ήταν πιο πιθανό να είναι μεγαλύτερης ηλικίας, να έχουν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και να έχουν χαμηλότερα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει κινδύνους για την υγεία με την υπερκατανάλωση αλκοόλ και λευκού ψωμιού.

Η διαιτολόγος Erin Palinski-Wade, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, σημείωσε: «Αυτά τα αποτελέσματα είναι λογικά, καθώς διατροφές πλούσιες σε απλά σάκχαρα μαζί με υπερβολικό αλκοόλ μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου, ειδικά για εκείνους που διατρέχουν αυξημένο γενετικό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου».

Ωστόσο, επεσήμανε ότι υπάρχουν περισσότεροι παράγοντες που καθορίζουν τον κίνδυνο από τη διατροφή. Ένα και μόνο τρόφιμο που καταναλώνουμε, όπως το άσπρο ψωμί, εξήγησε ότι «δεν θα βελτιώσει ή θα καταστρέψει την υγεία σας». Αντίθετα, η συνολική ποιότητα της διατροφής, σε βάθος χρόνου, παίζει μεγαλύτερο ρόλο.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος πιο κοινός τύπος καρκίνου μεταξύ των ενηλίκων, μετά τον καρκίνο του μαστού και του πνεύμονα, εμφανίζεται ελαφρά συχνότερα στους άνδρες απ’ ό,τι στις γυναίκες και είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο στον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια, απαντάται όλο και συχνότερα και σε μικρότερες ηλικίες.