Άνθρωποι που ακολούθησαν βίγκαν διατροφή βελτίωσαν την υγεία τους μετά από μόλις οκτώ εβδομάδες, σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου που έτρωγε κρέας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ χώρισαν 22 ζευγάρια διδύμων σε δύο ομάδες, από τον Μάιο έως τον Ιούνιο του 2022. Και οι δύο ομάδες ακολούθησαν υγιεινές διατροφές με λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης, αλλά η μία ομάδα έτρωγε μια υγιεινή ποσότητα κρέατος ενώ η άλλη ομάδα ακολουθούσε μια αυστηρή βίγκαν διατροφή.

Οι δύο ομάδες έτρωγαν γεύματα που τους δινόταν για τέσσερις εβδομάδες και έλαβαν οδηγίες για το τι σνακ να τρώνε και να μην τρώνε. Για τις υπόλοιπες τέσσερις εβδομάδες, οι συμμετέχοντες μαγείρευαν μόνοι τους, ακολουθώντας τις οδηγίες της ερευνητικής ομάδας. Ένας διατροφολόγος ήταν πάντα διαθέσιμος για να απαντήσει σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Μετά από οκτώ εβδομάδες, η ομάδα που ακολούθησε βίγκαν διατροφή εμφάνισε χαμηλότερη ινσουλίνη, μειωμένο βάρος και μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης, η οποία σχετίζεται με καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό.

«Τα ευρήματα από αυτή την έρευνα υποδηλώνουν ότι μια υγιεινή διατροφή με βάση τα φυτικά τρόφιμα παρέχει ένα σημαντικό, προστατευτικό καρδιομεταβολικό πλεονέκτημα σε σύγκριση με μια υγιεινή παμφάγα διατροφή», κατέληξαν οι ερευνητές.

Η επιλογή διδύμων επέτρεψε στους ερευνητές να μειώσουν μεταβλητές όπως οι γενετικές διαφορές, η ανατροφή και οι επιλογές του τρόπου ζωής, ανέφεραν οι ερευνητές.

Ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής ιατρικής Δρ Christopher Gardner, αναγνώρισε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα γίνουν βίγκαν, αλλά ότι η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών θα βελτιώσει την υγεία των ανθρώπων. «Αυτό που είναι πιο σημαντικό από το να είσαι αυστηρά vigan, είναι να συμπεριλάβουμε περισσότερα τρόφιμα φυτικής προέλευσης στη διατροφή μας», σημείωσε ο ερευνητής.