Εάν επιλέξετε το περπάτημα για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, μια νέα έρευνα συνιστά να περπατάτε με ταχύτητα τουλάχιστον 4 χλμ/ώρα, σχετικά σβέλτα δηλαδή.

Η συγκεκριμένη μελέτη δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine, όμως και προηγούμενη έρευνα είχε ήδη συσχετίσει το συχνό περπάτημα με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Ωστόσο, η ιδανική ταχύτητα δεν ήταν γνωστή. Η νέα μελέτη λέει ότι «το περπάτημα με μεγαλύτερη ταχύτητα -από 4 χλμ/ώρα έως 8 χλμ/ώρα- «σχετίστηκε με διαβαθμισμένη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2».

Αναλυτικότερα, «Κάθε ένα χλμ/ώρα αύξησης στην ταχύτητα περπατήματος στην ανάλυση συσχετίστηκε με 9% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη Τύπου 2».

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν τα αποτελέσματα 10 ερευνών στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 500.000 άτομα από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο, τα οποία ανέφεραν τις συνήθειές τους στο περπάτημα. Οι άνθρωποι που περπατούσαν με μέσο ρυθμό 3,2 έως 4,8 χλμ/ώρα είχαν 15% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 από εκείνους που περπατούσαν με πιο αργό ρυθμό. Το γρήγορο περπάτημα με 4,8 έως 6,2 χλμ/ώρα συνδέθηκε με 24% χαμηλότερο κίνδυνο και το περπάτημα (περισσότερο ελαφρύ τρέξιμο) με ταχύτητα μεγαλύτερη από 6,2 χλμ/ώρα συσχετίστηκε με 39% μείωση του κινδύνου.

Οι γενικές οδηγίες των οργανισμών υγείας συνιστούν 10.000 βήματα ή 30 λεπτά καθημερινού περπατήματος για να μειώσουμε τον κίνδυνο διαβήτη.

«Ενώ οι τρέχουσες στρατηγικές για την αύξηση του χρόνου περπατήματος και την αύξηση των βημάτων ανά ημέρα μπορεί να είναι μια καλή προσέγγιση για τη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2, είναι επίσης καλύτερο να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να περπατούν με μεγαλύτερες ταχύτητες», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ Ahmad Jayedi, ερευνητής διατροφής στο Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών της Σεμνάν στο Ιράν.

Το γρήγορο περπάτημα μπορεί να μειώσει το σωματικό λίπος, το οποίο με τη σειρά του μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Ο ερευνητής ανέφερε ακόμα ότι το γρηγορότερο περπάτημα βοηθά επίσης στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη – την ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.