Είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση… μεταδοτική; Όχι, αλλά μια νέα μελέτη δείχνει ότι σε σχεδόν 4 στα 10 ετεροφυλόφιλα ζευγάρια στις ΗΠΑ και οι δύο σύντροφοι έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι ΗΠΑ κατέλαβαν τη δεύτερη θέση στη μελέτη για το πόσο συνηθισμένο ήταν για τα ζευγάρια να μοιράζονται προβλήματα υψηλής αρτηριακής πίεσης. Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης ζευγάρια μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας στην Αγγλία, την Κίνα και την Ινδία. Συνολικά, η μελέτη περιελάμβανε 3.989 ζευγάρια στις ΗΠΑ, 1.086 ζευγάρια Άγγλων, 6.514 ζευγάρια Κινέζων και 22.389 ζευγάρια Ινδών. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Journal of the American Heart Association.

Η πιθανότητα και οι δύο σύντροφοι να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση ήταν μεγαλύτερη στην Αγγλία. Η Κίνα και η Ινδία έμειναν πολύ πίσω με περίπου 2 στα 10 ζευγάρια όπου και τα δύο μέλη μοιράζονταν την πάθηση, τη γνωστή μας υπέρταση. Και στις τέσσερις χώρες, η πιθανότητα να έχουν και τα δύο μέλη υπέρταση ήταν μεγαλύτερη από την πιθανότητα να την έχει ένα μόνο μέλος.

Τα ζευγάρια της μελέτης ήταν παντρεμένα κατά μέσο όρο για 30 χρόνια. «Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι συχνή σε μεσήλικες και ηλικιωμένους ενήλικες, αλλά με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι μεταξύ πολλών ηλικιωμένων ζευγαριών, τόσο ο σύζυγος όσο και η σύζυγος είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση στις ΗΠΑ, την Αγγλία, την Κίνα και την Ινδία», συμπλήρωσε  ο Δρ Chihua Li, μεταδιδακτορικός υπότροφος στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και συνεπικεφαλής της μελέτης.

Μεταξύ των ατόμων που συμμετείχαν στη μελέτη, οι ερευνητές επέλεξαν να συμπεριλάβουν ζευγάρια για τα οποία τουλάχιστον ένας σύντροφος ήταν τουλάχιστον 45 ετών.  Η ερευνητική προσέγγιση της αναζήτησης προτύπων στην υψηλή αρτηριακή πίεση μεταξύ των ζευγαριών πηγάζει από την έννοια της δημόσιας υγείας που ονομάζεται «συμφωνία υγείας». Μια ανάλυση του 2007 διαπίστωσε ότι τα ζευγάρια έχουν συχνά παρόμοια προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας, καθώς και παρόμοιες συμπεριφορές όπως η διατροφή, το κάπνισμα και η χρήση αλκοόλ.

«Μια εξήγηση είναι ότι οι συμπεριφορές υγείας των ζευγαριών γίνονται παρόμοιες με την πάροδο του χρόνου», έγραψε ο ανέφερε ο συν-επικεφαλής της μελέτης Δρ Peiyi Lu, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στην επιδημιολογία στο Σχολή Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου Κολούμπια.