Πόσο πρέπει να ανησυχούμε για τα κρούσματα πνευμονίας του λεγόμενου «συνδρόμου λευκού πνεύμονα» σε παιδιά που αναφέρθηκαν πρόσφατα στην Κίνα, τις ΗΠΑ, αλλά και σε πολλές χώρες της Ευρώπης;

Καταρχάς, να διευκρινίσουμε ότι δεν είναι μια επίσημη ιατρική πάθηση. Αντίθετα, είναι ένα σημάδι πνευμονίας που εμφανίζεται ως λευκές περιοχές σε ακτινογραφία πνευμόνων και μπορεί να απαιτήσει περισσότερες εξετάσεις για να διαπιστωθεί εάν η φλεγμονή των πνευμόνων είναι ιογενής, βακτηριακή ή προκαλείται από έκθεση σε ρύπανση ή χημικές ουσίες.

Παρότι παρατηρούνται περισσότερες λοιμώξεις του αναπνευστικού, αυτή τη στιγμή δεν καταγράφονται κρούσματα οποιουδήποτε συγκεκριμένου ιού ή βακτηριακής λοίμωξης σε ανησυχητικά επίπεδα πουθενά στον κόσμο. Τον χειμώνα η αύξηση τέτοιου είδους λοιμώξεων είναι αναμενόμενη και φυσιολογική. Η ποικιλία των αναπνευστικών ιών και των βακτηρίων μυκοπλάσματος που κυκλοφορούν είναι πολύ κοινά – μερικά από αυτά μπαίνουν πιο βαθιά στο στήθος και προκαλούν πνευμονία».

Υπάρχουν συμπτώματα στην πνευμονία που είναι κοινά και άλλα που διαφέρουν από τη γρίπη ή το κοινό κρυολόγημα: αφορούν την ανώτερη αναπνευστική οδό, όπως βουλωμένη μύτη, καταρροή, πονόλαιμο και βήχα, ενώ εάν ο ιός ή το βακτήριο εισχωρήσει στους  πνεύμονες, μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή ή να δημιουργήσει φλέματα που φαίνονται πρασινωπά ή και με αίμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις ή εάν εμφανίσετε υψηλό πυρετό, μπορεί κάλλιστα να έχετε πνευμονία. Ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Τα κρούσματα έως τώρα δεν έχουν σοβαρά συμπτώματα. Πολλά άτομα, ακόμα και παιδιά ή ηλικιωμένοι, έχουν ηπιότερες λοιμώξεις του αναπνευστικού που μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι. Αλλά κάθε χρόνο, αρκετά παιδιά και ενήλικες νοσηλεύονται επειδή έχουν πνευμονία και δυσκολία στην αναπνοή. Η συντριπτική πλειοψηφία πάντως θεραπεύεται εύκολα, με συνηθισμένες αγωγές.

Τα μέτρα προφύλαξης από τους ιούς του αναπνευστικού είναι γνωστά: καλό πλύσιμο των χεριών και αποφυγή επαφής με άτομα που νοσούν. Η χρήση μάσκας σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους μπορεί επίσης να βοηθήσει. Δεν πρέπει επίσης να παραγνωρίζουμε την προστασία που μας παρέχει ο εμβολιασμός απέναντι σε ιούς όπως αυτός της γρίπης και ο Covid-19.