Μια νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού εξαπλώνεται ραγδαία στις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι ήδη κυρίαρχη στα βορειοανατολικά, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του CDC, του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, αυξάνοντας τα κρούσματα της Covid-19.

Σε αυτό το τμήμα της χώρας, η υποπαραλλαγή JN.1 προκαλεί περίπου το ένα τρίτο των νέων κρουσμάτων, σύμφωνα με το CDC και είναι υπεύθυνη για περίπου το 20% των κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα, καθιστώντας το το ταχύτερα αναπτυσσόμενο στέλεχος του ιού.

Ο επιπολασμός του JN.1 διπλασιάστηκε από τα τέλη Νοεμβρίου έως τα μέσα Δεκεμβρίου, υποβοηθούμενος από τα ταξίδια λόγω των εορτών των Ευχαριστιών και τη μικρότερη ανοσία, ανέφερε το CDC.

«Όταν απλώς κοιτάζω την καμπύλη ανάπτυξης, αυξάνεται αρκετά απότομα και φαίνεται να συμπίπτει με τις διακοπές της Ημέρας των Ευχαριστιών όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα», ανέφερε ο Δρ Shishi Luo της Helix, μιας εταιρείας γονιδιωματικής μελέτης.

Πολλοί Αμερικανοί δεν έλαβαν ενισχυτικές δόσεις αυτό το φθινόπωρο ή το περυσινό. Έως τις 9 Δεκεμβρίου, περίπου το 18% των ενηλίκων είχε κάνει την πιο πρόσφατη αναμνηστική δόση του εμβολίου, όπως αναφέρει το CDC – αριθμός παρόμοιος με τον περσινό.

Τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, οι νοσηλείες για Covid-19 αυξήθηκαν κατά 51%: «Το CDC κάλεσε τους γιατρούς να εργαστούν σκληρότερα για να εμβολιαστούν οι ασθενείς τους, τονίζοντας ότι δεν είναι πολύ αργά στη σεζόν για να επωφεληθούν από τα εμβόλια», ανέφερε ο Οργανισμός.

Το δίκτυο ανέφερε ότι το JN.1 είναι απόγονος του BA.2.86, που κέρδισε την προσοχή των γιατρών το καλοκαίρι. Η νεότερη παραλλαγή απέχει δύο γενιές από το BA.2.86 και «έχει μόνο μία αλλαγή στην πρωτεΐνη ακίδας σε σύγκριση με τον πρόγονό της, αλλά αυτό φαίνεται ότι ήταν αρκετό για να την κάνει την ταχύτερα μεταδιδόμενη παραλλαγή του ιού».

Σε όλο τον κόσμο, ορισμένοι ερευνητές λένε ότι τα αντισώματα στον πληθυσμό έχουν λιγότερη ικανότητα να εξουδετερώνουν την JN.1, με αποτέλεσμα ένα νέο κύμα λοιμώξεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 4-10 Δεκεμβρίου στην Ελλάδα, η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των εισαγωγών παρουσίασε αύξηση 38% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες, αλλά ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022, όπως και ο αριθμός νέων διασωληνώσεων. Δυστυχώς, καταγράφηκαν ακόμη 48 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 82,5 έτη (εύρος 58-99 έτη).